Εύκαμπτο οδόστρωμα φθορές – διαστασιολόγηση - ανακύκλωση - Χριστοφίδης, Ευαγόρας (My University, 2022)
Το οδικό δίκτυο μιας χώρας ονομάζεται το σύνολο των οδών που υπάρχουν σε αυτή και ικανοποιούν τις ανάγκες για μεταφορά. Αντικείμενο της πτυχιακής αυτής εργασίας είναι η μελέτη του εύκαμπτου οδοστρώματος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις φθορές, την διαστασιολόγηση οδοστρώματος με τέσσερις μεθόδους (AASHTO, Ινστιτούτο Ασφάλτου, Βρετανική, Τμήμα Δημοσίων Έργων Κύπρου) και την ανακύκλωση . Στη πρώτη ενότητα γίνεται μια εισαγωγή σχετικά με τους στόχους της πτυχιακής και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη συγγραφή της. Στη δεύτερη ενότητα αναλύεται το οδόστρωμα και η δομή του, ενώ παράλληλα γίνεται και μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Στη τρίτη ενότητα περιγράφεται το έδαφος και γίνεται αναφορά στο τρόπο κατάταξης εδαφών και πως αυτό επηρεάζει άμεσα τα πάχη των στρώσεων του οδοστρώματος. Οι φθορές που παρουσιάζουν τα οδοστρώματα περιγράφονται στην τέταρτη ενότητα. Στην πέμπτη αναλύεται η μέθοδος υπολογισμού τάσεων και παραμορφώσεων πολυστρωματικού συστήματος. Στην έκτη και πιο σημαντική ενότητα περιγράφονται τέσσερις μέθοδοι διαστασιολόγησης και στην έβδομη, γίνεται μια πρακτική εφαρμογή των μεθόδων που αναλύθηκαν στην προηγούμενη ενότητα. Στην όγδοη γίνεται αναφορά στην χρησιμότητα της ανακύκλωσης και παρουσιάζονται οι μέθοδοι που υπάρχουν. Στη τελευταία ενότητα παραθέτονται τα συμπεράσματα της πτυχιακής εργασίας.
Keywords: Εύκαμπτο οδόστρωμα; Μέθοδοι διαστασιολόγησης οδοστρωμάτων; Έδαφος; Flexible pavements; Pavement design methods; Soil