Δημιουργία δυναμικού μοντέλου ανοδικής προσέγγισης για την εκτίμηση της ζήτησης ενέργειας στον οικιστικό τομέα της Κύπρου - Δράκου, Γαλάτεια (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Η εκτίμηση ζήτησης ενέργειας στον οικιστικό τομέα είναι σημαντική για τον σωστό προγραμματισμό, τη μακροπρόθεσμη στρατηγική, τη λήψη πρωτοβουλιών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον έλεγχο της χρήσης ενέργειας. Στην παρούσα διατριβή δημιουργήθηκε ένα δυναμικό μοντέλο ανοδικής προσέγγισης για να εκτιμηθεί η ετήσια ζήτηση ενέργειας για θέρμανση και η ετήσια ζήτηση ενέργειας για ψύξη στον οικιστικό τομέα της Κύπρου, με δεδομένα από πριν το 1919 μέχρι και το 2011 από τη Στατιστική Υπηρεσία. Για τον υπολογισμό αυτό, σχεδιάστηκαν τυπικά κτίρια σε τέσσερις χρονολογικές περιόδους όπου σε κάθε περίοδο ισχύει η παραδοχή της πλήρους ομοιογένειας ως προς τον τρόπο κατασκευής των οικιστικών μονάδων. Η Κύπρος χωρίστηκε σε τρεις κλιματολογικές ζώνες, με βασικό κριτήριο την ομοιότητα στο τοπικό κλίμα. Οι ετήσιες ανάγκες θέρμανσης και ψύξης των τυπικών κτιρίων εκτιμήθηκαν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της προσομοίωσης στο λογισμικό EnergyPlus με διαφορετικά χαρακτηριστικά δομικών στοιχείων ανά χρονολογική περίοδο. Στη συνέχεια, το μοντέλο χρησιμοποιείται σε δύο σενάρια που αφορούν την ανακαίνιση στο κέλυφος του οικιστικού αποθέματος για να ισχύουν οι ελάχιστες απαιτήσεις της Κ.Δ.Π.432/2013 και της Κ.Δ.Π. 366/2014. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνολική ετήσια ζήτηση ενέργειας για θέρμανση του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος είναι 2.518,96 GWh/a και για ψύξη είναι 3.793,17 GWh/a. Στη ζήτηση για θέρμανση σε σχέση με το υφιστάμενο υπάρχει μείωση με την εφαρμογή της Κ.Δ.Π.432/2013, 2,78% και με την Κ.Δ.Π.366/2014, 5,20%. Όσον αφορά, τη ζήτηση για ψύξη υπάρχει δραματική μείωση συγκρίνοντας το υφιστάμενο με την Κ.Δ.Π.432/2013, 46,58% και με την Κ.Δ.Π.366/2014, 52,92%.
Keywords: Οικιστικό απόθεμα; Ζήτηση ενέργειας; Δυναμικό μοντέλο; Μέθοδος ανοδικής προσέγγισης; Residential building stock; Energy demand; Dynamic simulation; Bottom-up technique