Ιός HPV και εμβολιαστική κάλυψη εφήβων - Υφαντή, Ε.; Γκέτσιος, Ι.; Γραμματικού, Μ.; Γουρδούμπα, Αι.; Υφαντής, Α.; Τηνιακού, Ι.; Μπαλοδήμου, Χρ.; Καλαντζής, Α.; Σαράφης, Παύλος (My University, 2013)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Εισαγωγή: Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV) θεωρείται η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η πρωτογενής του πρόληψη είναι σήμερα δυνατή με τον εμβολιασμό έναντι του HPV. Σκοπός: η διερεύνηση της εμβολιαστικής κάλυψης εφήβων ηλικίας 12 έως 18 ετών, για τo εμβόλιο του HPV. Υλικό και μέθοδος: Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν Έλληνες και μετανάστες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων (ηλικίας 12-18 ετών). Για την καταγραφή των δόσεων των εμβολίων χρησιμοποιήθηκαν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών. Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με το πρόγραμμα SPSS 17.0. Αποτελέσματα: Κανένα αγόρι και κανένα από τα παιδιά των μεταναστών δεν είχε εμβολιαστεί έναντι του HPV. Πλήρως εμβολιασμένα ήταν το 5,3% των κοριτσιών του Γυμνασίου και του Λυκείου. Συμπεράσματα: Η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων έναντι του HPV κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει άμεση ανάγκη οργάνωσης των κατάλληλων εμβολιαστικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα στην Ελληνική επαρχία.
Keywords: Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων; Έφηβοι; Ελλάδα