Διερεύνηση ανίχνευσης φυκιών σε εναέριες λήψεις χαμηλού υψομέτρου και επίδραση στην 3D ανακατασκευή του πυθμένα - Οικονομίδου, Χριστίνα (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Η προκείμενη πτυχιακή εργασία πραγματεύεται κατά πόσο η μέθοδος της εναέριας Φωτοβαθυμετρίας με χρήση true color καμερών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με κά-ποιες διορθώσεις όπως τον εντοπισμό και απομάκρυνση της υποβρύχιας βλάστησης θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το προϊόν της 3D ανακατασκευής του πυθμένα, που προσφέρει η βαθυμετρία με αερομεταφερόμενο LiDAR. Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται αν ο προσ-διορισμός της ακτογραμμής με εναέρια Φωτογραμμετρία μπορεί να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο προϊόν από LiDAR και κατά πόσο σημαντική είναι η επίδραση παρουσίας, ή όχι, της θάλασσας στην συγκεκριμένη φωτογραμμετρική μέθοδο. Ενώ παράλληλα, προ-τείνεται μέθοδος υπολογισμού των εκτάσεων υποβρύχιας βλάστησης σε ορθομωσαϊκό ως υποπροϊόν του εντοπισμού που πραγματοποιήθηκε προηγουμένως. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε αποτελείται από 8 στάδια. Αρχικά, έγινε η επιλογή κατάλληλου δείκτη τόσο για τον εντοπισμό-απομάκρυνση της υποβρύχιας βλάστησης όσο και για την ανάδειξη ακτογραμμής. Στην συνέχεια, οι δείκτες υπέστη τροποποιήσεις βελτιστοποίησης, ενώ με την ολοκλήρωση αυτών υλοποιήθηκε το στάδιο εύρεσης κατάλληλης μεθόδου και τιμής κατωφλίωσης για κάθε περίπτωση. Μετέπειτα, δημιουργήθηκαν οι, δυαδικής μορφής, μάσκες που στην συνέχεια εφαρμόσθηκαν στις αρχικές εικόνες δεδομένων για την παραγωγή των κατάλληλων 3D επιφανειών από πυκνά νέφη σημείων με την χρήση μασκών, ή όχι, καθώς και των δεδομένων αναφοράς (LiDAR) ώστε να ήταν δυνατή στην συνέχεια η υλοποίηση των απαιτούμενων συγκρίσεων. Παράλληλα, παράχθηκε ορθομωσαϊκό από το νέφος σημείων των αρχικών δεδομένων όπου, εφαρμόσθηκε εκ νέου ο δείκτης που επιλέχθηκε για τον εντοπισμό, με την κατάλληλη κατωφλίωση και με την δημιουργία ειδικού μετρητή, υπολογίσθηκαν οι εκτάσεις υποβρύχιας κάλυψης. Όπως υποδεικνύεται από τα αποτελέσματα συγκρίσεων, με την χρήση μασκών υπάρχει μικρή βελτιστοποίηση, ωστόσο κρίνεται αναγκαίο η πρότερη διόρθωση βασικών σφαλμάτων που προκύπτουν από το θαλάσσιο περιβάλλον, όπως διάθλασης για ουσιαστική βελτιστοποίηση.
Keywords: Φωτοβαθυμετρία; Μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών, κανάλια ορατού φάσματος; Βαθυμετρία με αερομεταφερόμενου LiDAR; Ανακατασκευή πυθμένα; Υποβρύχια βλάστηση; Ανάδειξη ακτογραμμής; Επίδραση απουσία θάλασσας; Photobathymetry; Unmanned Aerial Systems (U.A.V); True color (RGB) cameras; Airbone LiDAR Bathymetry (ALB); Seabed reconstruction; Underwater vegetation; Seaweeds; Coastline detection; Sea’s absence effect