Τα Λιμάνια, ο Τρόπος Διακυβέρνησης και Ιδιοκτησίας τους και η Συνεισφορά τους Προς την Κρατική Οικονομία - Φωκά, Θεόδωρος (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η ναυτιλία ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων και παραμένει μέχρι και σήμερα η κινητήριος δύναμη του παγκόσμιου εμπορίου. Εάν κανείς αναλογιστεί ότι το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσο θαλάσσης, τότε αυτό μας δείχνει τη βαρύτητα της ναυτιλίας και τον λιμανιών στη διεθνή οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο. Σκοπός της πιο κάτω μελέτης είναι να αναλύσει τις γενιές και τα διάφορα είδη λιμανιών που υπάρχουν ανά τον κόσμο, τον τρόπο διακυβέρνησης τους, το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς επίσης και το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα διάφορα λιμάνια, καθώς επίσης και το πώς αυτό βοηθάει στην διεκπεραίωση και την βελτιστοποίηση των εμπορικών συναλλαγών. Έχει γίνει επίσης προσπάθεια να αναπτυχθεί ο ρόλος και η συνεισφορά που έχουν τα λιμάνια προς τα κράτη στα οποία εδρεύουν, αλλά και πώς αυτό συμβάλλει θετικά στην κρατική και τοπική ανάπτυξη και ευημερία του κράτους, και κατ’ επέκταση στους πολίτες αυτών. Θα παρατεθούν επίσης εκτενείς στοιχεία για το πώς η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών έχει θετική επίδραση ή όχι στους δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των λιμανιών.
Keywords: Λιμάνι; Τερματικό; Αποδοτικότητα Λιμανιών; Αποτελεσματικότητα Λιμανιών; Διακυβέρνηση Λιμένων; TEU; Bulk; Διεθνές Εμπόριο; Οικονομίες Κλίμακας; Ιδιωτικοποίηση; Οικονομία; Κερδοφορία; ΑΕΠ/GDP