Ανάπτυξη συστήματος ελέγχου απόδοσης και σύγκριση διαφόρω τύπων φωτοβολταικών πλαισίων σε πραγματικές συνθήκες - Φράνσις, Φραγκίσκος (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικών Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στη παρούσα πτυχιακή εργασία καταρχήν πραγματοποιήθηκε μελέτη και έρευνα για τις βασικές παραμέτρους μέτρησης της απόδοσης διαφόρων τύπων φωτοβολταικών με βάση διεθνή πρότυπα και διαδικασίες. Έγινε ακόμη έρευνα για τα βασικά μέρη ενός συστήματος ελέγχου απόδοσης διαφόρων τύπων φωτοβολταϊκών σε πραγματικές συνθήκες όπως αισθητήρες, συστήματα επεξεργασίας και προσαρμογής δεδομένων καθώς και άλλο περιφερειακό εξοπλισμό. Επίσης εξετάστηκαν υφιστάμενα συστήματα ελέγχου απόδοσης φωτοβολταϊκών σε πραγματικές συνθήκες που χρησιμοποιούν εταιρείες και ερευνητικοί οργανισμοί. Ακολούθως, έγινε μια προσπάθεια για την αναβάθμιση υφιστάμενου εξοπλισμού και της δημιουργίας ενός πρότυπου σταθμού ελέγχου απόδοσης φωτοβολταϊκών πλαισίων σε πραγματικές συνθήκες, στον χώρο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου στεγάζεται το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών. Κύριος στόχος της πιο πάνω προσπάθειας να γίνει κατορθωτός ο έλεγχος απόδοσης διάφορων τύπων φωτοβολταικών με βάση τα διεθνή πρότυπα και διαδικασίες. Στην συνέχεια αφού δημιουργήθηκε και ενεργοποιήθηκε το σύστημα, καταγράφηκαν μετρήσεις για τρεις διαφορετικούς τύπους φωτοβολταικών για περίοδο τεσσάρων περίπου μηνών. Με την καταγραφή των μετρήσεων αλλά και τον υπολογισμό της αποδιδόμενης ισχύος για διάφορα φωτοβολταϊκά πλαίσια, έγινε εφικτή η σύγκριση μεταξύ των προδιαγραφών των πλαισίων οι οποίες δίδονται από την εκάστοτε κατασκευάστρια εταιρεία, με τα πραγματικά δεδομένα τα οποία εξάγονται όταν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια εκτεθούν σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.
Keywords: Φωτοβολταϊκά; Απόδοση; Performance; Photovoltaic panels