Παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα και επιβίωση των αρνιών Χίου στον τοκετό και μέχρι τον απογαλακτισμό - Πελεκάνου, Αγγέλα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, 2015)
Η παρούσα μελέτη είχε ως πρωταρχικό στόχο τη διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη θνησιμότητα και επιβίωση των αρνιών Χίου. Η επιβίωση των αρνιών είναι πρωτίστης σημασίας για τις κτηνοτροφικές μονάδες, εφόσον η θνησιμότητα σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης των αρνιών είναι σημαντική αιτία απώλειας εσόδων και γενικότερης οικονομικής ζημιάς για τον κτηνοτρόφο και την αγροτική οικονομία. Στη μελέτη εξετάστηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος των αρνιών, οι αιτίες θανάτου και οι πιθανότητες θνησιμότητας των αρνιών στον τοκετό και μέχρι τον απογαλακτισμό. Για το σκοπό αυτό, έγινε ανάλυση στοιχείων που συλλέχθηκαν από την πρότυπη μονάδα προβάτων Χίου του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών για 3088 αρνιά, από τον Οκτώβριο 2010 μέχρι και το Μάρτιο 2014, με την χρήση γραμμικού μοντέλου και λογιστικού μοντέλου παλινδρόμησης και γενικού γραμμικού μοντέλου διωνυμικής ανάλυσης. Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας των αρνιών στον τοκετό και μετά τον τοκετό και μέχρι τον απογαλακτισμό ανήλθε στο 14,96% και 12,68%, αντίστοιχα. Οι κυριότερες αιτίες θανάτου των αρνιών ήταν η εντερίτιδα, η πνευμονία και η κρυπτοσποριδίαση. Όσον αφορά τη θνησιμότητα των αρνιών στον τοκετό, επηρεάστηκε από τις μέρες κυοφορίας, το βάρος τοκετού και την γαλακτική περίοδο της μητέρας. Η θνησιμότητα μετά τον τοκετό και μέχρι τον απογαλακτισμό βρέθηκε ότι επηρεάζεται σημαντικά από το βάρος τοκετού, την ημέρα τοκετού και το φύλο του αρνιού. Το βάρος στον τοκετό και μέχρι τον απογαλακτισμό επηρεάστηκε από τη διάρκεια κυοφορίας, την ημέρα τοκετού, το φύλο, τον τύπο τοκετοομάδας, την περίοδο και το έτος τοκετού. Τα αρνιά πρωτόγεννων μητέρων είχαν μικρότερο βάρος τοκετού από αυτά μεγαλύτερης ηλικίας προβατίνων. Συμπερασματικά, από τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης διαφαίνεται ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους περιβαλλοντικούς παράγοντες την περίοδο των τοκετών, να κάνουν ορθολογιστική διαχείριση των ζώων κατά την κυοφορία, τον τοκετό και μέχρι τον απογαλακτισμό, και να λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέτρα υγιεινής στα υποστατικά, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι των apvicov στα πρώτα στάδια της ζωής τους.
Keywords: Θνησιμότητα; Τύπος τοκετού; Εποχή τοκετού