Σύνδρομο τρισωμίας 21: επιπτώσεις στις οικογένειες παιδιών με σύνδρομο Down - Γεωργίου, Χρυστάλλα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η διαχείριση και ο τρόπος αντιμετώπισης ενός παιδιού με Σύνδρομο Down διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του παιδιού. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα έχουν εντοπιστεί διαταραχές και δυσκολίες στην λειτουργικότητα της οικογένειας οι οποίες σχετίζονται με την ύπαρξη ενός παιδιού με Σύνδρομο Down. Ο τρόπος με τον οποίο μια οικογένεια αντιδρά και αντιμετωπίζει την κατάσταση αυτή έχει αντίκτυπο στην υγεία του παιδιού (ψυχική, σωματική κτλ.). Σκοπός: Σκοπός της παρούσα βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση και η αναγνώριση των επιπτώσεων που προκύπτουν στις οικογένειες οι οποίες έχουν παιδί με Σύνδρομο Down. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση και η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων PubMed και SCOPUS. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν “FAMILY FUNCTIONING” AND “CHILD WITH DOWN SYNDROME”, “DOWN SYNDROME” AND “FAMILY FUNCTIONG” AND CHILD και FAMILY FUNCTIONING AND “CHILD WITH DOWN SYNDROME”. Αποτελέσματα: Το αποτέλεσμα της συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης ήταν η συμπερίληψη 6 μελετών. Η ύπαρξη ενός παιδιού με Σύνδρομο Down σε μία οικογένεια επιδρά αρνητικά στην λειτουργικότητα της (π.χ. συναισθηματικές προκλήσεις, εντάσεις στην οικογένεια, παραμέληση άλλων παιδιών που υπάρχουν στην οικογένεια κλπ.). Τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας αντιμετωπίζουν δυσκολίες διαχείρισης του παιδιού και αυτό έχει αντίκτυπο στη λειτουργικότητα της οικογένειας. Συμπεράσματα: Η εμφάνιση του συνδρόμου αυτού επηρεάζει μια οικογένεια όσον αφορά την λειτουργικότητα της. Η ενημέρωση των οικογενειών για πιθανά προβλήματα, τη διαχείριση και τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν με την ύπαρξη ενός παιδιού με Σύνδρομο Down είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη και την διατήρηση μιας υγιούς οικογενειακής λειτουργικότητας.
Keywords: Λειτουργικότητα οικογένειας; Παιδί με σύνδρομο Down; Σύνδρομο Down; Family functioning; Child with down Syndrome; Functionality; Down Syndrome