Τα αποτελέσματα του πολιτισμού στις αντιλήψεις των σχέσεων μεταξύ χρώματος και συναισθημάτων - Σάββα, Μαρία (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Τα χρώματα βρίσκονται παντού γύρω μας. Είναι από τα πρώτα ερεθίσματα που αναγνωρίζει το ανθρώπινο μάτι από τη γέννησή του. Μέσω των χρωμάτων οι άνθρωποι αναγνωρίζουν και ξεχωρίζουν τα αντικείμενα, ενώ πολλοί εκφράζονται μέσα από αυτά. Τα χρώματα συνδέονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο με συγκεκριμένες καταστάσεις, συναισθήματα ή αντικείμενα. Η σύνδεση αυτή μπορεί να επηρεάζεται είτε από τον κοινωνικό περίγυρο, είτε από βιολογικές διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, κάθε χώρα έχει ένα εθνικό χρώμα το οποίο για τους πολίτες της χώρας αυτής έχει συνδεθεί με την υπερηφάνεια. Το χρώμα αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα και η σύνδεση αυτή καλλιεργείται κατά την ανατροφή του ατόμου λόγω των ερεθισμάτων που λαμβάνει από τους γύρω του. Από την άλλη, τα ζώα αναγνωρίζουν το βρώσιμο φαγητό από το χρώμα και δείχνουν προτίμηση σε συγκεκριμένα χρώματα. Η σύνδεση αυτή υπάρχει εκ γενετής και βοηθάει στην εύρεση της κατάλληλης τροφής. Στην παρούσα διπλωματική εργασία σκοπός ήταν να διερευνηθεί η σύνδεση χρωμάτων με συναισθήματα σε Έλληνες, Κύπριους και Τούρκους. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε ένα τεστ στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνταν να συνδέσουν κάθε χρώμα με ένα συναίσθημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική διαφοροποίηση στο ποιο συναίσθημα συνέδεαν με κάθε χρώμα οι κάτοικοι διαφόρων χωρών, διαφορετικού φύλου και ηλικίας. Όλα αυτά δείχνουν ότι πράγματι η σύνδεση ενός χρώματος με ένα συναίσθημα εξαρτάται σημαντικά από τον κοινωνικό περίγυρο στον οποίο ανατρέφεται ένα άτομο.
Keywords: Χρώματα; Ερεθίσματα; Ανθρωπινό μάτι; Βιολογικές διεργασίες