Διαδίκτυο και οnline shopping στη Κύπρο - Αντωνίου, Βικτώρια (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Ένα φαινόμενο που έχει εισβάλει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Μέσα από αυτή την εξέλιξη, το διαδίκτυο καθίσταται ως το πλέον χρησιμότερο μέσο διαφόρων συναλλαγών και επικοινωνίας. Η νέα γενιά χρησιμοποιεί αλόγιστα το διαδίκτυο με αποτέλεσμα να έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας τους. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να μελετηθούν οι γνώσεις που έχουν οι Κύπριοι για το ηλεκτρονικό εμπόριο και αν επιλέγουν να κάνουν συναλλαγές μέσο διαδικτύου. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται μια μελέτη όπου έγινε βάση ερωτηματολογίων σε 60 Κύπριους. Έχουν δοθεί 30 ερωτηματολόγια σε άτομα με ηλικία 18 - 39 και 30 ερωτηματολόγια σε άτομα από 40 – 60 και άνω, για να παρατηρηθεί ανάλογα με την ηλικία η διαφορά ως προς τη γνώση τους για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη χρήση του διαδικτύου για να κάνουν αγορές. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στη Κύπρο χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να κάνει αγορές. Παρόλα αυτά ανάμεσα τις δύο κατηγορίες ηλικιών, τα άτομα που είναι 40 και άνω νιώθουν περισσότερο σκεπτικισμό όσο αφορά τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας σε διάφορες ιστοσελίδες σε αντίθεση με τα άτομα της κατηγορίας 18 – 39 που δεν ένιωθαν τόση ανησυχία. Παρατηρήθηκε πως και ο δύο κατηγορίες κάνουν αγορές από Ευρωπαϊκές ιστοσελίδες και συγκεκριμένα από ιστοσελίδες που τους έχουνε προτείνει συγγενείς/φίλοι και συγκεκριμένα από ιστοσελίδες που τις έχουνε μελετήσει πριν κάνουν οποιαδήποτε αγορά. Επιπλέον, σχεδόν όλοι θεωρούν πως από το διαδίκτυο βρίσκουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, επίσης θεωρούν πως στο διαδίκτυο υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, σε σύγκριση με τα προϊόντα που βρίσκονται στα καταστήματα της Κύπρου. Μέσα από προηγούμενες έρευνες παρουσιάστηκαν ορισμένα αποτελέσματα τα οποία σε τελικό στάδιο συγκρίνονται με τα αποτελέσματα που συλλέχθηκαν από αυτή τη μελέτη. Ωστόσο, μελλοντικά, συνίσταται η περαιτέρω έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο και των ατόμων που επιλέγουν να πουλάνε προϊόντα υπηρεσίες στο διαδίκτυο στη Κύπρο με ένα μεγαλύτερο δείγμα Κύπριων για πιο αντιπροσωπευτικά αποτέλεσμα.
Keywords: Τεχνολογία; Διαδίκτυο; Επικοινωνία; Ηλεκτρονικό εμπόριο