Μελέτη τεκτονικών μετατοπίσεων με χρήση δορυφορικών παρατηρήσεων GNSS στην περιοχή της Πάφου για την περίοδο 2014-2015 - Ηλία, Ηλίας (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής ήταν να μελετηθούν και να εντοπιστούν οι τεκτονικές μετατοπίσεις ή αλλιώς μικρομετακινήσεις κατά την διάρκεια δυο σεισμών, στις περιοχές της Πάφου και της Λεμεσού. Η χρονική περίοδος η οποία μελετήθηκε ήταν από τις 26-10-2014 μέχρι 06-12-2015 για τον σταθμό ANTL και αντίστοιχα για τον σταθμό PAFO από τις 01-04-2015 μέχρι 06-12-2015. Η επίλυση των μετρήσεων πραγματοποιήθηκε στο πρόγραμμα Leica Geo office για συνολικά εννέα εποχές για τον σταθμό ANTL και οκτώ εποχές για τον σταθμό ANTL τις ημέρες των δυο σεισμών μια μέρα πριν και μια μέρα μετά, καθώς και για τις αρχικές και τελικές εποχές όπου είχαμε στην διάθεση μας για επεξεργασία. Ως σταθμός αναφοράς χρησιμοποιήθηκε ο NICO ο οποίος ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο μόνιμων σταθμών της IGS. Η επίλυση έγινε στο παγκόσμιο γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς ITRF2008 χρησιμοποιώντας τελικά προϊόντα της IGS. Στην συνέχεια μέσω κατάλληλης επεξεργασίας υπολογίστηκαν οι συντεταγμένες των δυο σταθμών (PAFO, ANTL) σε κάθε μία από τις υπό μελέτη εποχές. Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν πιο έντονες μικρομετακινήσεις στης δυο ημέρες των σεισμών από 2.5mm-12.3mm. Αλλά πιο μεγάλες μικρομετακινήσεις παρατηρείται στο υψόμετρο των σταθμών είναι από 2.9cm-3.96cm στις 14-04-2015 και στις 06-12-2015.
Keywords: Μικρομετακινήσεις; Εποχές; Σεισμοί; Γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς; Micro movements; Seasons; Earthquakes; Geodetic Reference System