Άσθμα στην παιδική ηλικία και ο ρόλος του νοσηλευτή - Καραγιώργη, Κατέλα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος με αύξηση του επιπολασμού τις τελευταίες δεκαετίες. Η ασθένεια, απαιτεί μακροχρόνια παρακολούθηση και θεραπεία. Τα κύρια χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενο συριγμό, βήχα, δύσπνοια και σφίξιμο στο θώρακα. Σκοπός: Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση αποσκοπεί στο να διερευνήσει κατά πόσο η τεχνολογία η οποία απαιτεί την παρουσία νοσηλευτών μπορεί να επιδράσει θετικά στην ποιότητα ζωής και στην προσκόλληση των ασθματικών παιδιών στη θεραπεία τους, σε σύγκριση με παιδιά που δεν δέχθηκαν την επίδραση της τεχνολογίας και του νοσηλευτή. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνής βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων ( PubMed, CINAHL, Scopus και Cochrane.) με τις λέξεις και φράσεις κλειδιά «nurse», «nursing», «nurses», «asthma in children», «paediatric asthma», «asthma children», «pediatric asthma» οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε επτά μελέτες κατά την περίοδο 2010-2020, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαφάνηκε πως οι ομάδες που δέχτηκαν παρέμβαση από την τεχνολογία και από νοσηλευτή είχαν μείωση των εξάρσεων του άσθματος, , μείωση των ημερών απουσίας από το σχολείο και από τη δουλεία των γονέων και βελτίωση της τήρησης της θεραπείας. Συμπεράσματα: Το μη ελεγχόμενο άσθμα σε ένα παιδί μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στην υγεία του. Οπότε, για να υπάρξει αποφυγή των επιπτώσεων πρέπει να γίνει σωστός έλεγχος της ασθένειας που περιλαμβάνει κυρίως τη σωστή χρήση της φαρμακευτικής αγωγής των παιδιών όπου η τεχνολογία και οι νοσηλευτές μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού.
Keywords: Άσθμα; Νοσηλευτές; Άσθμα στα παιδιά; Παιδιατρικό άσθμα; Nurse; Nursing; Asthma in children; Paediatric asthma; Asthma children