Διερεύνηση και αξιολόγηση της χρήσης με επανδρομένων εναέριων οχημάτων στην κινηματογραφική παραγωγή - Κωνσταντίνου, Μιχαλάκης (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Τα Drones, ή αλλιώς τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) όπως είναι επισήμως γνωστά, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλές κάνοντας την εμφάνιση τους σχεδόν παντού αυτές τις μέρες. Παράλληλα τα Drones χρησιμοποιούνται και σε πιο δημιουργικές εφαρμογές όπως για παράδειγμα εναέρια φωτογράφιση, τρισδιάστατη σάρωση και κινηματογραφική παραγωγή. Σκοπός της ερευνάς είναι να διερευνηθεί τη χρήση των UAVs στη κινηματογραφική παραγωγή. Επίκεντρο της έρευνας είναι να κατανοηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρονται με τη χρήση των Drones σε μια κινηματογραφική παραγωγή, κατανοώντας τις δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, αξιολογώντας τη χρήσης τους. Για το σκοπό αυτό αρχικά ξεκίνησε η σχετική εκμάθηση για το χειρισμό του Drone, όπου ταυτόχρονα γίνεται περιγραφή της διαδικασίας αυτής. Στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά από δοκιμές και πειράματα για να εξακριβωθούν οι ικανότητες του συγκεκριμένου μοντέλου Drone που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη έρευνα. Από τα πειράματα και τις δοκιμές αντλήθηκαν συμπεράσματα, που στη συνέχεια βοήθησαν την συγγραφή σεναρίου για τη δημιουργία δύο ταινιών εκ των οποίον η μια παραγωγή κινηματογραφείθηκε αποκλειστικά με κάμερα, ενώ η δεύτερη και με τη χρήση του Drone. Το σενάριο αφορά ένα χαρακτήρα τη Rai όπου ξεκινά ένα ταξίδι εκδίκησης προς εκείνους που της κατέστρεψαν τη ζωή. Βλέπουμε και γνωρίζουμε την πρωταγωνίστρια από διάφορες σκέψεις και ανάμνησης καθώς ταξιδεύει το μυαλό της στο παρελθόν και το παρόν. Με την ολοκλήρωση των δύο ταινιών ακολούθησε αξιολόγηση με θεατές όπου παρακολούθησαν τις δύο ταινίες που δημιουργήθηκαν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης η ταινία που κινηματογραφήθηκε με το Drone αρχικά δέχτηκε μια πιο θετική ανταπόκριση λόγο της διαφορετικής προσέγγισης που πρόσφεραν οι εναέριες λήψης και τα πλάνα με το Drone. Στη συνέχεια όμως έδειξε ότι η ταινία με τη κάμερα προτιμήθηκε και άρεσε περισσότερο μετά την προβολή και των δυο ταινιών καθώς πρόσφερε στους θεατές πιο έντονα συναισθήματα λόγω των κοντινών πλάνων
Keywords: Κινηματογραφική παραγωγή; Τηλεκατευθυνόμενα Ελικοφόρα; Parrot Bebop Drone