Δημιουργία Συστήματος Απεικόνισης και Διαχείρισης Δεδομένων - Χαραλάμπους, Νικόλας (Department of Electrical Engineering, Computer Engineering and Informatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Cyprus, 2020)
Σήμερα, τα δεδομένα που παράγονται μέσα από οργανισμούς θεωρούνται από τους ιδιοκτήτες τους μείζονος σημασίας καθώς μέσα από αυτά τα δεδομένα μπορούν να εξαχθούν αποφάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τον εκάστοτε οργανισμό να αναπτυχθεί, να εδραιωθεί και να διορθώσει εάν είναι δυνατόν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα που υφίσταται. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει τα υπεύθυνα άτομα που θα πάρουν αυτές τις αποφάσεις να συλλέξουν όλα αυτά τα δεδομένα, να τα συγκρίνουν και μετά να πάρουν την καταλληλότερη απόφαση για τον οργανισμό στον οποίο βρίσκονται. Όλη αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και πολλές φορές λόγο του όγκου δεδομένων που πρέπει να διαχειριστεί το υπεύθυνο άτομο δεν μπορεί να εξάγει πραγματικά σωστά συμπεράσματα. Οι πιο πάνω διαδικασίες γίνονται ακόμα πιο εύκολες με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Χωρίς αυτή, ο εκάστοτε οργανισμός πρέπει να πάρει όλες αυτές τις πληροφορίες και να τις αποθηκεύσει σε χειρόγραφη μορφή. Αυτό θα είναι πολύ ανούσιο για τον οργανισμό καθώς όλη αυτή η πληροφορία θα πάει χαμένη καθώς δεν θα μπορεί κάποιος να την επεξεργαστεί και να βγάλει κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα από αυτή. Επίσης, θα πρέπει ο οργανισμός να διαθέσει πάρα πολλούς πόρους για αυτή τη δουλειά για να φθάσεις εις πέρας. Με την τεχνολογία λοιπόν όλες αυτές οι εργασίες αυτοματοποιούνται και γίνονται πολύ πιο εύκολες για τους χρήστες καθώς η πολύ δύσκολη και “βαρετή” δουλειά θα γίνεται μέσω διαφόρων τεχνικών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Έτσι λοιπόν, η παρούσα διατριβή παρουσιάζει μία καινοτόμα πλατφόρμα όπου θα δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα και παράλληλα η διευκόλυνση στην ολοκλήρωση των πιο πάνω διαδικασιών. Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες θα μπορούν μέσω αυτής της πλατφόρμας αρχικά να αποθηκεύσουν διάφορα είδη δεδομένων τα οποία μπορούν να εξαχθούν από τους οργανισμούς τους. Στη συνέχεια, θα μπορούν μέσω συνοπτικών διαδικασιών να τα παρουσιάσουν σε γραφικές παραστάσεις ανάλογα με τις δικές τους επιλογές. Σε αυτή τη λειτουργία θα πρέπει οι χρήστες να γνωρίζουν τι δεδομένα έχουν ήδη αποθηκεύσει στην πλατφόρμα για να μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν την κατάλληλη γραφική παράσταση για την απεικόνισή τους αφού για κάθε είδους δεδομένων είναι υπεύθυνη και διαφορετική γραφική παράσταση. Ακόμη, θα μπορούν οι χρήστες να μοιραστούν αυτή την πληροφορία με άλλους χρήστες της πλατφόρμας που επιθυμούν με τη χρήση της λειτουργίας διαμοιρασμού (Sharing). Η λειτουργία Sharing στην πλατφόρμα εκτός από το Share της γραφικής παράστασης που θα επιθυμήσει ένας χρήστης να μοιραστεί με κάποιο άλλο χρήστη, θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει και για να μοιραστεί τα δεδομένα τα οποία έχει αποθηκεύσει στην πλατφόρμα. Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης του οποίου θα γίνουν Share τα δεδομένα θα μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του απεικονίσεις ανάλογα με το τι θέλει να παρουσιάσει με την χρήση των δεδομένων.
Keywords: Πλατφόρμα αποθήκευσης δεδομένων; Απεικόνιση δεδομένων; Γραφικές παραστάσεις; Αποθήκευση δεδομένων από πηγές ανεξαρτήτου δομής; Data storage platform, data visualization; Graphs; Data storage from independent structure sources