Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με την υγεία σε ηλικιωμένους με καρδιακή ανεπάρκεια - Βαρνάβα, Χρυσοβαλάντω (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ : Η καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ) είναι μια χρόνια νόσος και αποτελεί ένα κοινό και σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται παγκοσμίως. ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με την υγεία σε ηλικιωμένους με καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ). ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η συστηματική αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και αγγλικής βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων MEDLINE, PUMBED, EMBASE, CINAHL καθώς και στο Google Scholar και Scopus για τους χρόνους δημοσίευσης 2000 – 2014. Στο Pubmed χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο related citations in Pubmed. Επίσης, πραγματοποιήθηκε διερεύνηση των βιβλιογραφικών παραπομπών των ερευνών. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι παράγοντες, τα δημογραφικά στοιχεία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η σοβαρότητα της νόσου, η ηλικία, η εμφάνιση της κατάθλιψης και η νοσηλεία στο νοσοκομείο φαίνεται να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σχετικά με την υγεία σε ηλικιωμένους ασθενείς με ΚΑ. Επίσης, υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ασθενών με ΚΑ σχετικά με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με ΚΑ έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής σχετιζόμενη με την υγεία. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σχετικά με την υγεία στο συγκεκριμένο πληθυσμό.
Keywords: Quality of life; Heart Failure; Influencing Factors; Elderly