Αξιολόγηση αφηγηματικών ικανοτήτων σε υγιή ενήλικο πληθυσμό στην Κύπρο - Οικονομίδου, Ναταλία (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια πιλοτική έρευνα η οποία είχε ως σκοπό την αξιολόγηση των αφηγηματικών ικανοτήτων των υγιείς ενήλικων ατόμων στην Κύπρο. Η εκτίμηση των ικανοτήτων έγινε με την χορήγηση του εργαλείου ΜΑΙΝ το οποίο περιείχε δραστηριότητες Πρότυπης Ιστορίας, Αναδιήγησης και Διήγησης, με τέσσερις ιστορίες μαζί με τις εικόνες χρονικής αλληλουχίας που απαρτίζουν τις ιστορίες (Gagarina et al., 2012). Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 12 γνωστικά υγιείς άτομα ηλικίας 20;9 – 39;8 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση το φύλο. Η ομάδα Α αποτελείται από τους άντρες με ΜΟ ηλικίας 29 έτη (ΤΑ ίση με 5,97) και με ΜΟ μορφωτικού επιπέδου 4.67 (ΤΑ ίση με 1.37). Η ομάδα Β αποτελείται από τις γυναίκες με ΜΟ ηλικίας 29,5 έτη (ΤΑ ίση με 8,31) και με ΜΟ μορφωτικού επιπέδου 4 (ΤΑ ίση με 1.41). Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν στατιστικές αναλύσεις με την στατιστική δοκιμασία t-test (p < 0,05) όπου τα ευρήματα της έρευνας κατέδειξαν ότι στατιστική διαφορά υπάρχει μόνο στην γλωσσική δομή της μικροδομής όσον αφορά το ΜΜΕ (p=0.013) με τους άντρες (5.52) να υπερέχουν τις γυναίκες (4.77) στην δραστηριότητα της «Διήγησης-Αναδιήγησης». Βάση των αποτελεσμάτων είναι σημαντικό η περαιτέρω διερεύνηση στο μέλλον για εξακρίβωση των συμπερασμάτων.
Keywords: Διήγηση; Αναδιήγηση; Αφηγηματική Ικανότητα; Telling Story; Retelling Story; Narrative Ability