Εκτίμηση εδαφικής μετακίνησης στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με χρήση Εικόνων Ραντάρ Συνθετικού Ανοίγματος (SAR) και Τεχνικές Συμβολομετρίας (InSAR) : Περίπτωση Αρχαιολογικού Χώρου Χοιροκοιτίας - Φωτίου, Κυριακή (My University, 2019)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή παρουσιάζει μια εναλλακτική προσέγγιση, για την μελέτη της εδαφικής μετακίνησης του Αρχαιολογικού Χώρου Χοιροκοιτίας, ο οποίος εντάσσετε στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο Νεολιθικός Οικισμός της Χοιροκοιτίας είναι από τα πιο σημαντικά προϊστορικά μνημεία στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο η τοπογραφία του το καθιστά επιρρεπή σε κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο τόσο του ίδιου του μνημείου, όσο και των επισκεπτών του, που αυτό θα έχει μεγάλο κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο στην Κύπρο και γενικότερα στον κόσμο. Για την μελέτη των εδαφικών αυτών μετακινήσεων χρησιμοποιείται συνδυασμός της χρήσης δορυφορικών δεδομένων ραντάρ του ιταλικού δορυφόρου Cosmo-Skymed , τεχνικές διαφορικής συμβολομετρίας και σταθερών ανακλαστήρων και γεωδαιτικές τεχνικές στατικού εντοπισμού , που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την, με ακρίβεια χιλιοστού, εκτίμηση της εδαφικής παραμόρφωσης της περιοχής μελέτης σε χρονικό διάστημα περίπου οκτώ χρόνων . Τεχνικές όπως η διαφορική συμβολομετρία όπως και η τεχνική σταθερών ανακλαστήρων θα αναλυθούν πιο κάτω.
Keywords: Μικρομετακινήσεις; Διαφορική Συμβολομετρία; Σταθεροί Ανακλαστήρες; Στατικός Εντοπισμός; Πολιτιστική Κληρονομιά; Displacements; CosmoSkymed; Differential Interferometry; Persistent Scatters; GNSS; Static Positioning; Cultural Heritage