Ανασκόπηση της επιγενετικής έρευνας στη Νοσηλευτική - Νικολάου, Ελεάνα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η επιγενετική μελετά τους βιολογικούς εκείνους μηχανισμούς που μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν συγκεκριμένα γονίδια στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανασκόπηση του θέματος της επιγενετικής έρευνας στη Νοσηλευτική και η επίδραση της επιγενετικής στον καρκίνο, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στη χρόνια νεφρική νόσο. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής διεθνής βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (MEDLINE,PUBMED,Cinahl, Scopus) με λέξεις κλειδιά (epigenetic) and (cancer or tumor) and (diabetes type 2 or insulin-resistant diabetes) and (chronic kidney disease or chronic renal failure) and (nurse or nursing ) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 13 μελέτες, που αφορούν την περίοδο 2009-2021, και πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Από το σύνολο των 13 μελετών, οι πλείστες προέρχονται από την Αμερική (6), Κορέα (1), Μεξικό (1), Νιγηρία (1) και οι υπόλοιπες από Ευρωπαικές χώρες όπως Πολωνία (1), Ολλανδία (1), Ελβετία (1) και Γερμανία (1). Συμπεράσματα: Η αδρή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έδειξε ότι υπάρχουν ενδείξεις θετικής επίδρασης της επιγενετικής στον καρκίνο, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στη χρόνια νεφρική νόσο και οι νοσηλευτές είναι σε θέση να εξηγούν στους ασθενείς και στις οικογένειες τους τα θετικά, τις επιπτώσεις και τον κίνδυνο σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές, με βάση την επιγενετική έρευνα.
Keywords: Επιγενετική; Νοσηλευτική έρευνα; Καρκίνος; Διαβήτης τύπου 2; Χρόνια νεφρική νόσος; DNA μεθυλίωση; Epigenetic; Nursing research; Cancer; Type 2 diabetes; Chronic kidney disease; DNA methylation