Slug Test / Quasi-Steady Flow Analysis - Ρουμελιώτη, Περσεφόνη Μαρία (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής , Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ., 2021)
Στης μέρες μας η σταδιακή υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υδατικών πόρων σε συνδυασμό με την έντονες κλιματικές αλλαγές που υφίσταται ο πλανήτης, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την επιπρόσθετη έρευνα και σωστή κατανόηση των υδατικών παραμέτρων. Η βελτίωση των γνώσεων μας ως προς της υδραυλικές παραμέτρους ενός γεωλογικού σχηματισμού μπορεί να οδήγηση στην βέλτιστη αξιοποίηση του υδατικού φορέα είτε αυτός είναι επιφανειακός ( λίμνες, ποτάμια, φράγματα) είτε υπόγειος. Ο προσδιορισμός της υδραυλικής συμπεριφοράς των υδροφορέων , η εκτίμησης των αποθεμάτων του υπόγειου νερού καθώς επίσης τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες ως προς την σωστή διαχώριση - εκμετάλλευση των υδατικών πόρων μια περιοχής. Οι κυριότερες υδραυλικοί παράμετροι που προσδιορίζονται είναι η μεταβιβαστικότητα (Τ) , ο συντελεστής εναποθήκευσης (S), η υδραυλική αγωγιμότητα (Κ). Για των προσδιορισμό των προαναφερθέντων παραμέτρων έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφορες μέθοδοι που στηρίζονται κατά βάση σε δεδομένα από δοκιμές άντλησης σε συνδυασμό με μαθηματικές εξίσωσης. Σε ορισμένες μεθόδους συναντάται η απέτισα επίλυσης σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων ενώ άλλες μέθοδοι βασίζονται σε ποιο απλοποιημένες και εμπορικές διαδικασίες.
Keywords: Υδάτινοι πόροι; Κλιματικές αλλαγές