Επίδραση της μουσικοθεραπείας σε άτομα με Νόσο Alzheimer - Τσιαμανέ, Νικολέττα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η νόσος Alzheimer είναι μια μη αναστρέψιμη διαταραχή που προκαλεί σοβαρές κοινωνικές και ψυχικές συνέπειες στα άτομα. Μέχρι σήμερα δεν ανακαλύφθηκε θεραπεία για την ασθένεια αυτή, ωστόσο υπάρχουν διαθέσιμες παρεμβάσεις διαχείρισης των συμπτωμάτων. Η μουσικοθεραπεία είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιείται για την θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου αυτής. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης της μουσικοθεραπείας σε άτομα με νόσο Alzheimer. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (CINAHL, PUBMED, SCOPUS) με λέξεις κλειδιά (music therapy OR musical intervention OR musical therapy) AND (Alzheimer disease). Η παρούσα εργασία βασίστηκε σε πέντε ερευνητικά άρθρα για την πραγματοποίησή της. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 5 μελέτες, κατά την περίοδο 2010 με 2020, που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Μέσα από την μελέτη των άρθρων διαπιστώθηκε μια θετική επίδραση της μουσικοθεραπείας για άτομα με νόσο Alzheimer. Διαπιστώθηκε επίσης, το γεγονός ότι η μουσική επιδρά σε διάφορες γνωστικές λειτουργίες, οι οποίες αναφέρονται πιο κάτω στο κείμενο. Συμπεράσματα: Από την ανάλυση των ερευνών φάνηκε ξεκάθαρα ότι η μουσικοθεραπεία επιδρά θετικά σε άτομα με νόσο Alzheimer. Το γεγονός αυτό, οφείλεται στα θετικά συναισθήματα που νιώθουν κατά την διάρκεια της παρέμβασης. Ωστόσο, με βάση τις μελέτες δεν φάνηκε η χρήση της μουσικοθεραπείας να έχει ενταχθεί στην καθημερινότητα των ασθενών με το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Keywords: Μουσικοθεραπεία; Μουσική παρέμβαση; Μιούζικαλ; Νόσος Alzheimer; Music therapy; Musical intervention; Musical therapy; Alzheimer disease