Παγκόσμια μετα-ανάλυση επιπολασμού της Listeria monocytogenes σε έτοιμα προς κατανάλωση (RTE) τρόφιμα - Ονουφρίου, Ιωάννης Μ. (My University, 2024)
Η Listeria monocytogenes, προκαλεί τη Λιστερίωση, μια σοβαρή ασθένεια του ανθρώπου, που χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό νοσηλειών και θνησιμότητας. Είναι ένα τροφιμογενές παθογόνο, που εύκολα καταστρέφεται με ήπια θέρμανση, γι’ αυτό και η παρουσία της, ιδιαίτερα σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, θεωρείται εξέχουσας σημασίας και επικινδυνότητας. Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να εκτιμήσει τον επιπολασμό της Listeria monocytogenes, το μόνο παθογόνο από τα Listeria spp., αποκλειστικά σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, παγκόσμια, μέσω μελετών που διενεργήθηκαν σε διάφορες χώρες. Μετά από μια μεγάλη διαλογή, όπου απορρίφθηκαν έρευνες για λόγους χρονολογικούς, αποφυγής διπλοεκτιμήσεων, εκτιμήσεων που περιλάμβαναν μη παθογόνα είδη της Λιστέριας, εκτιμήσεων σε μη έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, εκτιμήσεων για περιβάλλοντα εργασίας, καθώς και εκτιμήσεων που δεν αναφέρονταν σε συγκεκριμένες κατηγορίες έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων (μόνο σε ποσοστά), επιλέγηκαν δεκαέξι μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 2018 μέχρι και το 2024 (με εξαίρεση τη μοναδική μελέτη που εντοπίστηκε και αφορά την Κύπρο). Από το συγκεντρωτικό αθροιστικό πίνακα όλων των μελετών, προκύπτει ο μεγαλύτερος επιπολασμός στην κατηγορία «έτοιμων προς κατανάλωση ψαριών & υποπροϊόντων - 7.47%». Ακολούθως, με το ίδιο ακριβώς ποσοστό θετικών δειγμάτων στη Listeria monocytogenes, εκτιμήθηκαν οι κατηγορίες «κρέατα & κρεατοσκευάσματα - 2.51%» και «φρούτα – λαχανικά – χυμοί – σαλάτες - 2.51%». Εξίσου σημαντική εκτίμηση, είναι το μηδενικό ποσοστό και άρα ο ελάχιστος κίνδυνος για την πρόκληση Λιστερίωσης, από τις κατηγορίες «παιδικές τροφές», «προϊόντα με αυγό» και «είδη αρτοποιίας» Τέλος, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, δυστυχώς όμως με ελάχιστα δείγματα και μεγάλη πιθανότητα στατιστικού λάθους, η νεοφανής κατηγορία έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, «φύτρες - 33.3%», όπου 1 στις 3 βρέθηκε θετική στο παθογόνο της Λιστέριας!
Keywords: Listeria monocytogenes; επιπολασμός; RTE τρόφιμα; μετα-ανάλυση; Listeria monocytogenes; prevalence; RTE foods; meta-analysis