Οι επιπτώσεις του COVID-19 στο επίπεδο εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία : ποιοτική ανάλυση στην Κύπρο - Χατζημιλτή, Μαριλένα (Department of Communication and Internet Studies, Faculty of Communication and Media Studies, Cyprus University of Technology, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Οι επιπτώσεις του Covid-19 στο επίπεδο εμπιστοσύνης στη Δημοσιογραφία: Ποιοτική Ανάλυση στην Κύπρο» εκπονήθηκε από τη Μαριλένα Χατζημιλτή φοιτήτρια του Τμήματος ΕΣΔ του ΤΕΠΑΚ υπό την επίβλεψη της Δρ. Πασχαλίας Σπυρίδου και ολοκληρώθηκε στις 30 Μαίου 2021. Σκοπός της εργασίας είναι να ερευνηθεί εάν και γιατί η δημοσιογραφική κάλυψη του κορονοϊού ενίσχυσε την έλλειψη εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία στην Κύπρο. Η έρευνα στηρίζεται στην έννοια της εμπιστοσύνης προς τα μέσα ενημέρωσης, και την αξιοπιστία των μέσων. Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η δημοσιογραφία είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού σε αυτήν (Fink, 2019 σελ.40). Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως είναι και η πανδημία του κορονοϊού, ο ρόλος που κατέχουν τα μέσα ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικός, όχι μόνο για την πληροφόρηση αλλά και για την ψυχολογική υποστήριξη του κοινού. Για τη συλλογή δεδομένων δημιουργήθηκαν δύο ομάδες εστίασης. Το δείγμα της έρευνας επιλέχθηκε με τη μέθοδο της ευκολίας και έλαβαν μέρος συνολικά 11 Κύπριοι πολίτες ηλικίας 18-55 χρονών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με την εμπιστοσύνη τους στα μέσα ενημέρωσης και αν η κάλυψη του κορονοϊού από τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης επηρέασε το επίπεδο εμπιστοσύνης τους. Η συζήτηση στις ομάδες εστίασης διήρκεσε περίπου μία με ενάμισυ ώρα. Μετά τη συλλογή των δεδομένων οι συζητήσεις απομαγνητοφωνήθηκαν και κωδικοποιήθηκαν σε κατηγορίες και θέματα για να απαντηθεί το ερευνητικό ερώτημα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη προς τα μέσα ενημέρωσης επηρεάστηκε αρνητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και τα ίδια τα μέσα έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πολίτες καταλογίζουν στη δημοσιογραφία χαμηλή ποιότητα, ελλιπή πληροφόρηση και προσήλωση σε οικονομικά συμφέροντα που τείνουν να έχουν καθοριστικό ρόλο για τη δυσπιστία των ατόμων προς τα μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν επίσης στη δημιουργία πανικού λόγω του τρόπου με τον οποίο τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης πλαισίωσαν τον κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.
Keywords: Covid-19; Δημοσιογραφία; Εμπιστοσύνη; Covid-19; Journalism; Τrust