Ηλικία και Υπογονιμότητα Γυναικών μετά την ηλικία των 30 ετών - Καραολή, Άννα Μαρία (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η Υπογονιμότητα είναι ένα μείζων πρόβλημα υγείας που απασχολεί αρκετές γυναίκες σήμερα. Αναφέρονται πολλοί παράγοντες στην ερευνητική βιβλιογραφία που σχετίζονται με την παρουσία Υπογονιμότητας στις γυναίκες. Η αύξηση της ηλικίας αποτελεί τον ισχυρότερο ανεξάρτητο παράγοντα εμφάνισης Υπογονιμότητας στις γυναίκες. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση την σχέση ηλικίας με την υπογονιμότητα γυναικών μετά την ηλικία των 30 ετών. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων (CINAHL, MEDLINE, PubMed) με λέξεις κλειδιά (age, infertility, women under 30, young women). H λέξεις κλειδιά χρησιμοποιήθηκαν με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς με την χρησιμοποίηση των όρων "AND" και "OR". Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σe 10 μελέτες, κατά την περίοδο 2005-2021, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η ηλικία των γυναικών μετά τα 30 και ειδικότερα μετά τα 35 σχετίζεται με την παρουσία υπογονιμότητας. Συμπεράσματα: Η υπογονιμότητα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό γυναικών. Οι κυριότερες επιπτώσεις της υπογονιμότητας αφορούν το άγχος, την κατάθλιψη και την μείωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής.
Keywords: Ηλικία; Υπογονιμότητα; Νεαρές Γυναίκες; Γυναίκες άνω των 30; Age; Infertility; Women under 30; Young women