Ολική αρθροπλαστική ισχίου - μετεγχειρητικές επιπλοκές και πρόληψη - Ευτυχίου, Ελένη (q, 2021)
Εισαγωγή: Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά από ολική αθροπλαστική ισχίου, κυρίως στους ηλικιωμένους (άτομα ≥ 65 ετών) είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μπορούν να προληφθούν και να μειωθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι επιπλοκές και τα άτομα να επιστρέφουν φυσιολογικά πίσω στην καθημερινότητά τους. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση μερικών από τις συχνότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές από την ολική αποκατάσταση ισχίου καθώς και του τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αποφύγουμε ή τουλάχιστον να τις μειώσουμε σημαντικά. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση σχετικής βιβλιογραφίας, ελληνικής και διεθνούς, σε δύο βάσεις δεδομένων (Google Scholar και PubMed) με λέξεις κλειδιά (“post-operation,postoperative”, “complications”, “Total Hip Rehabilitation surgery”, “Total Hip Arthroplasty” , “prevention” και “prolepsis”) σε όλους τους συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 10 μελέτες, κατά την περίοδο 2013-2021, που πληρούσαν τα κριτήρια αναζήτησης. Με την αναζήτηση της βιβλιογραφίας και την μελέτη των ερευνών αυτών, αποδεικνύεται ότι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές από την ολική αποκατάσταση του ισχίου είναι συχνές και συνήθως αρκετά σοβαρές, παγκοσμίως, όμως προβλέψιμες και αντιμετωπίσιμες. Η πρόληψή τους είναι σημαντική και ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς και για την συνέχιση μιας φυσιολογικής καθημερινότητας. Συμπεράσματα: Οι νοσηλευτές και γενικά οι επαγγελματίες υγείας της περιεγχειρητικής ομάδας οφείλουν να αναγνωρίζουν και να προλαμβάνουν τίς πιθανές επιπλοκές από την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.
Keywords: Μετεγχειρητική; Επιπλοκές; Πρόληψη; Ολική αρθροπλαστική ισχίου; Αποκατάσταση ισχίου; Postoperative; Complications; Prevention-prolepsis; Total hip rehabilitation; Hip rehabilitation operation; Total hip arthroplasty