Ο ρόλος των γονιδίων CLU, PINK1, PPDPF, LOC108635834, BLMH, OSBPL7, SMU1 στην αίγα Δαμασκού - Ρουσή, Αρχοντία (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη σημασία εννέα γονιδίων, συγκεκριμένα των CLU, PINK1, RBM8A, PPDPF, LOC108635834, BLMH, OSBPL7, SMU1, PIM1, ως προς την έκφραση και τη λειτουργική τους σημασία, με σκοπό την εύρεση πληροφοριών που μπορούν να συσχετιστούν με τις διεργασίες που πραγματοποιούνται στο μαστικό επιθήλιο αιγών Δαμασκού, υπό συνθήκες ταυτόχρονου θηλασμού . Η διερεύνηση βασίζεται στη βιβλιογραφική μελέτη διάφορων ερευνών σε διάφορα θηλαστικά ζώα και τον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παραπάνω γονίδια εμπλέκονται σε διάφορες βιολογικές διεργασίες, όπως είναι η κυτταρική διαφοροποίηση, η μιτοχονδριακή ομοιόσταση και η ανοσολογική απόκριση, η ρύθμιση της μεταγραφής και της συρραφής RNA, η λιπιδική μεταφορά, ο μεταβολισμός και η κυτταρική προστασία, καθώς και ο έλεγχος της γαλακτικής σύστασης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα δεδομένα που σχετίζονται με τη συμμετοχή των γονιδίων σε διεργασίες σχετικές με τη γαλουχία, τη φλεγμονώδη απόκριση και τις φυσιολογικές μεταβολές του μαστού, ενώ για τα γονίδια όπου δεν υπήρχαν πληροφορίες, καταγράφονται οι διαθέσιμες ενδείξεις για πιθανή εμπλοκή τους στις διάφορες κυτταρικές λειτουργίες. Η καταγραφή των διαθέσιμων πληροφοριών για τα γονίδια αυτά διευκολύνει την κατανόηση των μηχανισμών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόβαθρο για την βαθύτερη διερεύνηση τους σχετικά με την γαλουχία και τη λειτουργία του μαστικού ιστού στις αίγες.
Keywords: γονιδιακή έκφραση; αίγες Δαμασκού; μαστικό επιθήλιο; άλμεξη; γαλουχία; Mammary epithelium; Lactation; Gene expression; Damascus goats; Milking