Υλοποίηση ψηφιακού δίδυμου νοσοκομείου ( Hospital Digital-Twin) για ευφυή παροχή υπηρεσιών υγείας - Χριστοδούλου, Αλέξανδρος (q, 2021)
Τα νοσοκομεία καθημερινά αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα λόγω διαφόρων έκτακτων αναγκών που μπορούν να συμβούν. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι είτε με την περίθαλψη ασθενών, με ποσότητα εξοπλισμών και κατ’ επέκταση με την διάταξη του νοσοκομείου. Η ύπαρξη ενός συστήματος που μπορεί αν δίνει ανά πάσα στιγμή αναφορά σε κάποιο διαχειριστή για το τι συμβαίνει στο περιβάλλον του νοσοκομείου, τόσο σε θέμα διάταξης, αλλά και με τους ασθενείς και τους εξοπλισμούς είναι κάτι αναγκαίο στις μέρες μας για να αποφεύγονται δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον. Το ψηφιακό δίδυμο είναι μια τεχνολογία η οποία μπορεί να δώσει απαντήσεις σε τέτοια προβλήματα. Ένα ψηφιακό δίδυμο στην ουσία μπορεί να οπτικοποιήσει ένα ρεαλιστικό περιβάλλον ή αντικείμενο σε ψηφιακή μορφή, παρουσιάζοντας επιπλέον και δεδομένα που αφορούν το περιβάλλον ή το αντικείμενο, έτσι ώστε να μπορούν να υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, δίνει την δυνατότητα μέσω της προσομοίωσης να γίνονται διάφορες δοκιμές και αλλαγές στο περιβάλλον χωρίς πραγματικό ρίσκο και κόστος. Η παρούσα πτυχιακή ασχολείται με την δημιουργία ενός συστήματος ψηφιακού διδύμου για την ευφυή παροχή υπηρεσιών υγείας. Το σύστημα θέλει μέσω της προσομοίωσης και των δεδομένων που έχει το νοσοκομείο, να παρέχει την δυνατότητα λήψης αποφάσεων με την δημιουργία και εφαρμογή στρατηγικών πλάνων σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, έτσι ώστε να μειωθούν μελλοντικά προβλήματα χωρίς να υπάρχει πραγματικό κόστος και ρίσκο.
Keywords: Ψηφιακό Δίδυμο; Προσομοίωση; Νοσοκομείο; Ψηφιακό περιβάλλον; Digital twin; Realistic environment; Simulation; Hospital