Οι εμπειρίες των μητέρων από τη φροντίδα τους στον τοκετό - Ανδρεάκη, Μαρία (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Ο ΠΟΥ συστήνει ότι οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να βιώσουν θετική εμπειρία στον τοκετό τους και όχι μόνο να διεκπεραιωθεί με ασφάλεια. Αυτό συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση στη μητρότητα και στη δημιουργία ισχυρού δεσμού μεταξύ μητέρας και νεογνού, ώστε η μητέρα να είναι ευτυχισμένη, η οικογένεια και κατά συνέπεια η κοινωνία. Στην Κύπρο, τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών και παρεμβάσεων στον τοκετό διεγείρουν το ενδιαφέρον για τη διερεύνηση των εμπειριών των μητέρων από τη φροντίδα τους στον τοκετό. Σκοπός: Η διερεύνηση των εμπειριών των μητέρων από τη φροντίδα τους στον τοκετό. Υλικό και μέθοδος: Μικτή μεθοδολογία, μέρος της Ευρωπαϊκής μελέτης «Babies Born Better», 2η φάση, για την Κύπρο. Χρησιμοποιήθηκε διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για τη συλλογή τόσο των ποσοτικών όσο και των ποιοτικών δεδομένων το οποίο απαντήθηκε από 360 μητέρες που είχαν γεννήσει το νεότερο παιδί τους τα τελευταία 5 χρόνια (2013-2018) σε μαιευτήρια της Κύπρου. Για την ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα SPSS v22 και των ποιοτικών επαγωγική ανάλυση περιεχομένου. Αποτελέσματα: To ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 97,56% (360/369). Το 24,2% των συμμετεχουσών δήλωσαν ότι είχαν «άσχημη εμπειρία», το 13,9% «πολύ καλή», ενώ το 13,3% «αρκετά άσχημη εμπειρία». Οι 3 θετικές εμπειρίες από τη φροντίδα τους ήταν «Η σχέση με τους επαγγελματίες υγείας» 33,6%, η «Εγκαθίδρυση του μητρικού θηλασμού» 10,8% και το «Περιβάλλον τοκετού κι υπηρεσίες» 11,4%. Οι συστάσεις για βελτίωση αφορούσαν την «Επιλογή είδους τοκετού» 10,6%, την «Σχέση με τους επαγγελματίες υγείας» 4,4% και το «Περιβάλλον τοκετού κι υπηρεσίες» 1,9%. Συσχετίστηκαν η εμπειρία του τοκετού με: 1) το είδος τοκετού, όπου φάνηκε ότι οι μητέρες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό ανέφεραν πιο συχνά ότι είχαν μια «πολύ καλή εμπειρία» (21,7%) σε σχέση με εκείνες που γέννησαν με καισαρική τομή (13,6%) (p=0,03). 2) Την εθνικότητα, όπου οι Κύπριες μητέρες είχαν μια «πολύ καλή εμπειρία» σε ποσοστό 16,9% και οι Αλλοδαπές μητέρες 26% (p<0,0001). 3) Τις παρεμβάσεις στον τοκετό, όπου «πολύ καλή εμπειρία τοκετού» είχαν οι γυναίκες με «καμία παρέμβαση» κατά 26,2%, ενώ 8,3% με « επίσπευση τοκετού» (p=0,001). Από την ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων προέκυψαν 5 θέματα: η «Σχέση με τους επαγγελματίες υγείας», η «Εγκαθίδρυση του μητρικού θηλασμού», τα «Δικαιώματα της γυναίκας στον τοκετό», το «Περιβάλλον τοκετού κι υπηρεσίες» και η «Επιλογή είδους τοκετού». Συμπεράσματα: Οι μητέρες στην Κύπρο προτείνουν να έχουν την επιλογή στο είδος τοκετού, να μειωθούν οι παρεμβάσεις και η καισαρική τομή να γίνεται μόνο επί ενδείξεων. Συνεπώς, η παρεχόμενη Μαιευτική Φροντίδα στη Κύπρο χρειάζεται βελτίωση. Το περιβάλλον τοκετού, η καθοδήγηση από τους επαγγελματίες υγείας για τον μητρικό θηλασμό και η φιλική συμπεριφορά των επαγγελματιών υγείας ήταν οι πιο θετικές εμπειρίες της φροντίδας.
Keywords: Εμπειρίες; Γυναίκες; Μητέρες; Γέννηση; Experiences; Women; Mother; Intrapartum care; Childbirth