Η Γενική Κατάσταση της Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού Σήμερα: Δείκτες και Παράγοντες Επιβάρυνσης της Υγείας, Δείκτες Νοσηρότητας και Θνησιμότητας: η Συμβολή της Πρόληψης, της Προαγωγής Υγείας και της Αγωγής Υγείας - Τερζόπουλος, Βασίλειος; Σαράφης, Παύλος (My University, 2012)
Εισαγωγή: Στη συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζεται η κατάσταση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, μέσα από στοιχεία της τελευταίας πενταετίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, της Eurostat και του ΟΟΣΑ. Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας: Γίνεται αναφορά σε δείκτες υγείας, καθώς και σε παράγοντες υγείας ενός πληθυσμού, σε δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας, ενώ τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα συγκρίνονται με αντίστοιχα χωρών του εξωτερικού, κρατών-μελών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Συζητείται επίσης το περιεχόμενο των εννοιών πρόληψη, προαγωγή και αγωγή υγείας και μελετάται συνοπτικά η συμβολή τους στη βελτίωση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Συμπεράσματα: Συμπεραίνεται πως το επίπεδο της υγείας του ελληνικού πληθυσμού ανέρχεται σε ικανοποιητικά επίπεδα συγκρητικά με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, με διαθέσιμα ωστόσο περιθώρια βελτίωσης. Διαφαίνεται μια τάση επιδείνωσης του γενικότερου επιπέδου υγείας στην Ελλάδα, που οφείλεται και εντάσσεται στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ο ρόλος της πρόληψης, της προαγωγής και της αγωγής υγείας κρίνεται καίριος προς αναστροφή αυτής της τάσης.
Keywords: Αγωγή υγείας; Δείκτες υγείας; Θνησιμότητα; Νοσηρότητα; Προαγωγή; Πρόληψη