Σύγκριση δεκτών RTK νέας γενιάς με και χωρίς υποστήριξη λειτουργίας αντιστάθμισης κλίσης - Κακουλλή, Δημήτρης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία της σημερινής εποχής δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την επιστήμη της Γεωδαισίας και κατ’ επέκταση τον κλάδο της Τοπογραφίας. Τα όργανα τα οποία χρησιμοποιούνται εν γένει στην επιστήμη της Γεωδαισίας ως εκ τούτου ομοίως εξελίσσονται ώστε οι σύγχρονες ανάγκες να καλυφθούν με τον αρτιότερα δυνατό τρόπο. Κατά το παρελθόν οι μετρήσεις με συμβατικούς δέκτες GNSS αντιμετώπιζαν δυσκολίες και γενικά περιορισμούς λόγω εμποδίων στο πεδίο. Τα συγκεκριμένα προβλήματα λύνονται σήμερα με την ενσωμάτωση των αδρανειακών αισθητήρων στους δέκτες GNSS οι οποίοι είναι πλέον ικανοί να αποτυπώνουν απρόσιτα σημεία λόγω της κλίσης που μπορούν να έχουν κατά την διάρκεια της μέτρησης. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο την εξαγωγή αποτελεσμάτων μέσα από την σύγκριση μετρήσεων από διαφορετικούς δέκτες GNSS. Γίνεται σύγκριση ακρίβειας και ορθότητας των μετρήσεων μεταξύ ενός συμβατικού δέκτη, ενός δέκτη με αδρανειακό σύστημα βασισμένο στο μαγνητόμετρο και ενός δέκτη με αδρανειακό σύστημα IMU/MEMS. Εξετάζεται επίσης η ακρίβεια μέτρησης με κλίση του στυλεού σε διαφορετικές γωνιές μέτρησης καθώς και η μέγιστη γωνιά κλίσης.
Keywords: Δέκτες GNSS; RTK; Αδρανειακοί αισθητήρες; Σφάλματα μετρήσεων