Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Ναυτιλιακή Βιομηχανία - Γιαπάνη, Ανδρούλα (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Χρηματοοικονομικών και Διοίκησης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα μελέτη με τίτλο Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Ναυτιλιακή Βιομηχανία εκπονήθηκε από την Ανδρούλα Γιαπάνη του Μεταπτυχιακού Τμήματος Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δημήτρη Κουρσάρου. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι η συσχέτιση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της οικονομικής απόδοσης ναυτιλιακών εταιρειών οι οποίες είναι κατηγοριοποιημένες σε tankers εταιρίες και containers εταιρίες ανά το παγκόσμιο. Η συσχέτιση αυτή θα εξαρτηθεί από κάποιες ανεξάρτητες μεταβλητές οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την σχέση αυτών των δύο μεταβλητών. Αρχικά, παραθέσαμε μια γενική εισαγωγική θεωρία όσο αφορά την ΕΚΕ αλλά και σε σχέση με την ναυτιλιακή βιομηχανία. Στην συνέχεια αναφερθήκαμε στην θεωρητική πλευρά, μελετώντας ενδεικτικές θεωρίες αξιόλογων οικονομολόγων όπου αξιολογήθηκε η σχέση της ΕΚΕ και της οικονομικής απόδοσης σε διάφορες βιομηχανίες λόγω του ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να επικεντρώνονται στην ναυτιλιακή βιομηχανία. Έχουμε όμως, χρησιμοποιήσει μελέτες που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του θέματος μας. Την θεωρητική προσέγγιση ακολούθησε η εφαρμογή των δεδομένων μας μέσω της χρήσης του οικονομετρικού προγράμματος EVIEWS 8. Πραγματοποιώντας την εμπειρική ανάλυση, μας δόθηκε η δυνατότητα να καταλήξουμε σε αληθοφανή και αξιόπιστα αποτελέσματα και συμπεράσματα, με απώτερο σκοπό την ρεαλιστική παρουσίαση τους.
Keywords: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Οικονομική Απόδοση; Ναυτιλιακή Βιομηχανία