Αφήγηση και "εθνική" ταυτότητα: Η Κυπριακή Συλλογή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών - Χριστοδούλου, Ρογήρος (Τμήμα Καλών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να παρουσιάσει το τρόπο αφήγησης της κυπριακής ιστορίας τα μέσα από την συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Η εργασία αναδεικνύει τον ρόλο του μουσείου στην εθνική αφήγηση και την προσπάθεια για δημιουργία κοινής «εθνικής» ταυτότητας Ελλάδας-Κύπρου μέσω της συλλογής. Στη συνέχεια, εμβαθύνει στον τρόπο συγκρότησης της Κυπριακής Συλλογής, στον τρόπο ερμηνευτικής προσέγγισης των κύριων εκθεμάτων και την παρουσίαση τους στον κοινό. Τον κύριο μέρος της εργασίας αποτελείται από δύο κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο λόγω της αρτιότητας των συλλογών του, που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Γίνεται μια μικρή αναφορά στην Αρχαιολογική Εταιρεία και το σημαντικό έργο που επιτελούσε κατά των 19° αιώνα. Ανάμεσα σε άλλα συνέβαλε στην επιτάχυνση των ανασκαφών, των αναστηλώσεων των αρχαίων μνημείων με σκοπό τον εμπλουτισμό της επιστήμη της αρχαιολογίας. Στην συνέχεια, περιγράφονται περιληπτικά οι αίθουσες του μουσείου στη σημερινή τους μορφή και γίνεται μια ξεχωριστή μνεία στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Στο τέλος του κεφαλαίου γίνεται αναφορά στην προσπάθεια δημιουργίας «εθνικής» ταυτότητας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας γίνεται μια προσπάθεια ανίχνευσης του ελληνικού εθνικισμού στην Κύπρο κατά τον 19° αιώνα, που καλλιεργείται η διάδοση της ελληνικής εθνικής συνείδησης ως ένα παρακλάδι του ελληνικού αλυτρωτισμού. Στη συνέχεια, αναφέρονται πτυχές της αρχαίας ιστορίας της Κύπρου και της ιστορίας της αρχαιολογίας στην Κύπρο. Η εξέταση της νομοθετικής και της ευρύτερης διαχείρισης των αρχαιοτήτων στο νησί συνδέετε, στην συνέχεια, με την συγκρότηση της Κυπριακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μια διαδικασία που ξεκίνησε στα μισά του 19ου αιώνα, όταν η Κύπρος ήταν ακόμη υπό Οθωμανική κυριαρχία. Παρουσιάζεται αναλυτικά η αίθουσα της Κυπριακής Συλλογής, οι θεματικές ενότητες της Έκθεσης, οι στόχοι της έκθεσης, ο τρόπος προσέγγισης των εκθεμάτων και τέλος τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει. Στην συγκεκριμένη εργασία αντλούνται όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες από την υπό διερεύνηση διεθνή βιβλιογραφία για το υπό εξέταση θέμα. Επιχείρησα να απαντήσω τα κύρια ερωτήματα τα οποία αιταιθησαν μέσω της βιβλιογραφίας μέσω της εορτασθείσας. Η εργασία δεν εξερευνά τις πολλές πτυχές του εθνικισμού και της εθνικής ταυτότητας. Κύριος σκοπός είναι η διερεύνηση της προσπάθειας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών για δημιουργίας εθνικής ταυτότητας των Κυπρίων μέσω της συλλογής του και πώς συμβάλλει στην προβολή της εθνικής αυτής συνείδησης.
Keywords: Κυπριακή ιστορία; Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.; Εθνική αφήγηση