Το Onobrychis viciifolia στη διατροφή των ζώων - Αντωνιάδου, Χρυσοβαλαντω (My University, 2024)
ο Onobrychis viciifolia, γνωστό ως sainfoin, αποτελεί πολύτιμο κτηνοτροφικό ψυχανθές στη διατροφή των ζώων λόγω του εξαιρετικού διατροφικού του προφίλ και των ευεργετικών του ιδιοτήτων για την υγεία. Το πολυετές αυτό ψυχανθές χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, καθώς και σε απαραίτητα μέταλλα, καθιστώντας το άριστη τροφή για μυρηκαστικά αλλά και μονογαστρικά ζώα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε τανίνες, οι οποίες όχι μόνο βελτιώνουν την αξιοποίηση των πρωτεϊνών αλλά και παρέχουν φυσικές ανθελμινθικές ιδιότητες, μειώνοντας σημαντικά τα παράσιτα του γαστρεντερικού σωλήνα. Ερευνητικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η ενσωμάτωσή του στη διατροφή των ζώων μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή προϊόντων και τη συνολική υγεία των ζώων. Επιπλέον, μέσω της αζωτοδέσμευσης, της βελτίωσης του εδάφους και της ανθεκτικότητας στην ξηρασία, καθιστά δυνατή μια πιο βιώσιμη γεωργία. Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τις τρέχουσες έρευνες σχετικά με τα διατροφικά οφέλη τoυ Onobrychis viciifolia, τις επιδράσεις της στην παραγωγικότητα και την υγεία των ζώων, καθώς και τη συμβολή του στις βιώσιμες πρακτικές κτηνοτροφίας. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το συγκεκριμένο φυτό αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για την αύξηση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας.
Keywords: Onobrychis viciifolia; κτηνοτροφικο όσπριο; ταννίνες; μονογαστρικα; μηρυκαστικα; fodder plant; O. viciifolia; ruminant; monogastric; Condensed tannin