Ανασκόπηση της βοηθητικής υποστηρικτικής ρομποτικής στην φροντίδα των ηλικιωμένων - Αυγουστή, Σωτήρης; Μασούρας, Πανίκος; Έλληνα, Ιωάννα; Ρόμπολας, Περικλής; Μαλακτού, Αγγέλα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η γήρανση του πληθυσμού έχει σημαντικές κοινωνικό-οικονομικές συνέπειες και επιβάρυνση για τα συστήματα φροντίδας. Η μελέτη αυτή ανασκοπεί τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της φροντίδας των ηλικιωμένων όπως η ρομποτική νοσηλευτική, η διαβίωση σε υποβοηθούμενο περιβάλλον και η υποστηρικτική-βοηθητική ρομποτική και εξετάζει τη χρήση και δυνατότητες τους, καθώς επίσης τις προκλήσεις αποτελεσματικής υλοποίησης τους. Σκοπός: Η ανασκόπηση των διαφόρων υφιστάμενων και εξελισσόμενων τεχνολογιών και ρομποτικών συστημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται στην νοσηλευτική πρακτική και υποστηρίζουν τη διαβίωση των ηλικιωμένων. Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση επιστημονικών άρθρων και ερευνητικών μελετών δημοσιευμένων στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα στις επιστημονικές βάσεις δεδομένων Pubmed, SCOPUS και GoogleScholar κατά την τελευταία 5-ετία. Αποτελέσματα: Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί σημαντική πρόκληση ως προς την αποτελεσματική διαχείρισή της από τα κράτη και ευρύ πεδίο έρευνας διεθνώς καθώς επηρεάζει την αγορά εργασίας και τις εφαρμοζόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών και την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων. Τα ηλικιωμένα άτομα αντιμετωπίζουν προκλήσεις και σημαντικές δυσκολίες σε διάφορους τομείς της καθημερινής τους ζωής. Η ρομποτική και οι σύγχρονες τεχνολογίες υγείας μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες και λύσεις που υποστηρίζουν τους ηλικιωμένους, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, ούτως ώστε να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και άνετη διαβίωση. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παροχή φροντίδας υγείας στους ηλικιωμένους είναι η ρομποτική νοσηλευτική, η διαβίωση σε υποβοηθούμενο περιβάλλον και η βοηθητική υποστηρικτική ρομποτική και φαίνεται να συμβάλλουν θετικά στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής τους και στην υποστήριξη του νοσηλευτικού έργου Συμπεράσματα: Οι τεχνολογίες φροντίδας ηλικιωμένων προσελκύουν μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον αλλά τυγχάνουν περιορισμένης εφαρμογής λόγω κόστους, νομικών και ηθικών ζητημάτων, ασφάλειας και ανησυχίας απώλειας της προσωπικής επαφής και επικοινωνίας. Ωστόσο, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές ψηφιακά μετασχηματισμένες κοινωνίες και συστήματα παροχής φροντίδας υγείας, ενώ κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχή και καθολική εφαρμογή τους αποτελεί η διαχείριση των ανησυχιών των ηλικιωμένων στον σχεδιασμό τους και στο πλάνο υλοποίησης τους.
Keywords: Υποστήριξη διαβίωσης; Νοσηλευτική φροντίδα ηλικιωμένων; Τεχνολογίες; Ρομποτικά συστήματα