Ο ρυθμός ομιλίας σε κυπριόπουλα τυπικών αναπτυσσόμενων ηλικίας 4;0 - 5;11 χρονών - Χαραλάμπους, Άνθια (Τμήμα Λογοθεραπείας/Λογοπαθολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε, εξέτασε το ρυθμό ομιλίας σε τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Πρωταρχικός σκοπός της μελέτης είναι να μελετήσει και να δώσει δεδομένα για το ρυθμό ομιλίας των παιδιών ηλικίας 4;0-5;11 χρονών. Δευτερεύον σκοπός της εργασίας, είναι η σύγκριση των επιδόσεων τους σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο τους. Αποτελείτο από 20 τυπικά αναπτυσσόμενα Κυπριόπουλα παιδιά, εκ των οποίων δέκα είναι ηλικίας 4;0-4;11 χρονών και δέκα παιδιά 5;0-5;11 χρονών. Για κάθε ηλικιακή ομάδα, αναλογούσε ίσος αριθμός παιδιών, ανάλογα με το φύλο. Συλλέχθηκε και αναλύθηκε ελεύθερο δείγμα ομιλίας για να μετρηθεί ο ρυθμός ομιλίας σε συλλαβές ανά λεπτό και σε λέξεις ανά λεπτό. Τα δεδομένα από όλες τις συγκρίσεις έδειξαν πως τα παιδιά ηλικίας 5;0-5;11 χρονών, παράγουν περισσότερες συλλαβές και λέξεις ανά λεπτό, έναντι των παιδιών ηλικίας 4;0-4;11 χρονών. Τα αποτελέσματα της έρευνας, κατέδειξαν ότι τα κορίτσια παράγουν περισσότερες συλλαβές και λέξεις ανά λεπτό σε σύγκριση με τα αγόρια. Τα δεδομένα που πηγάζουν από τη μελέτη αυτή, διευρύνουν τις γνώσεις των λογοθεραπευτών όσο αφορά το ρυθμό ομιλίας, ενώ παράλληλα βοηθούν στην τεκμηριωμένη πρακτική για την αξιολόγηση και θεραπεία των παιδιών με προβλήματα ρυθμού ομιλίας.
Keywords: Ρυθμός ομιλίας; Παιδιά; Προσχολική ηλικία; Συλλαβές ανά λεπτό; Λέξεις ανά λεπτό; Speech rate; Children; Preschool age; Syllables per minute; Words per minute