Επίδραση αλατότητας και τρόποι αναίρεσης αρνητικών επιπτώσεων της σε φυτά μαρουλιού (Lactuca sativa) - Τζιωνής, Αντώνιος (Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Η κλιματική αλλαγή, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα. Μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, είναι η αύξηση της αλατότητας, ειδικότερα σε περιοχές της Μεσογειακής λεκάνης, με αντίκτυπο τη μείωση της παραγωγικότητας των φυτών. Η εξεύρεση τρόπων για αναίρεση των επιπτώσεων που δημιουργεί η αλατότητα, πλέον, οδηγεί σε μονόδρομο. Στη μελέτη αυτή, διερευνήθηκαν οι επιδράσεις της αλατότητας και των διαφυλλικών ψεκασμών με νιτρικό ασβέστιο (Ca(NO3)2 ) ή νιτρικό κάλιο (KNO3), στην ανάπτυξη των φυτών μαρουλιού (Lactuca sativa L.), τα οποία καλλιεργήθηκαν σε έδαφος (σε γλάστρες), σε ανοιχτό χώρο. Τα φυτά καλλιεργήθηκαν με 0 mM NaCl, 50 mM NaCl και 150 mM NaCl. Η αλατότητα όπως παρατηρήθηκε, προκάλεσε αρκετές δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη των φυτών. Τα φυτά που δέχθηκαν την αλατότητα παρουσίασαν μείωση του ύψους τους, μείωση του νωπού βάρους τους και ως αποτέλεσμα, μείωση στην εμπορευσιμότητα τους. Επίσης μείωση υπήρξε στην περιεκτικότητα καλίου στο φυτό, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκε αύξηση του νατρίου. Αύξηση σημειώθηκε στις χλωροφύλλες και στα καροτενοειδή. Επιπρόσθετα, ο διαφυλλικός ψεκασμός με κάλιο δεν αναίρεσε τις επιπτώσεις που δημιούργησε η αλατότητα. Αντίθετα, ο διαφυλλικός ψεκασμός με ασβέστιο αναίρεσε κάποιες από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η αλατότητα όπως τη μείωση στο ύψος του φυτού, στο νωπό βάρος και στην εμπορευσιμότητα. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, δείχνουν πως η σωστή διαχείριση ψεκασμών μπορεί να διορθώσει κάποιες από τις δυσμενείς επιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει η αλατότητα, με ελάχιστη επίδραση στην απόδοση των φυτών.
Keywords: Lactuca sativa; Ασβέστιο; Κάλιο; Διαφυλλικός ψεκασμός; Ανάπτυξη; Αλατότητα.; Lactuca sativa; Calcium; Potassium; Foliar; Growth; Salinity