Καταγραφή της Βιοποικιλότητας των Μοναχικών Μελισσών σε περιοχές με διαφορετικό υψόμετρο στη Κύπρο - Εφαρμογή Spring Minimum Viable Scheme (MVS) - Καστόρη, Μιχαέλλα (My University, 2024)
Η επιστημονική κοινότητα έχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ του γεωγραφικού περιβάλλοντος, των γεωργικών πρακτικών και της βιοποικιλότητας, καθώς και της επίδρασης τους στην ευημερία των επικονιαστών. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα μελέτη εστιάζει στις κοινότητες της Αυδήμου και της Βάσας Κοιλανίου στη Κύπρο, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το γεωγραφικό περιβάλλον αλλά και το υψόμετρο επηρεάζει τη βιοποικιλότητα και την ευημερία των επικονιαστών, εστιάζοντας ιδιαίτερα των μοναχικών μελισσών. Οι στόχοι της μελέτης επικεντρώνονται στην καταγραφή της βιοποικιλότητας των μοναχικών μελισσών στις δύο αυτές περιοχές ακολουθώντας το πρωτόκολλο της μεθοδολογίας Spring Minimum Viable Scheme (MVS). Στην Αυδήμου συλλέχθηκαν με την μέθοδο των χρωματικών παγίδων (Pan traps) συνολικά 74 άτομα μελισσών, ενώ στη Βάσα Κοιλανίου 113 εκ των οποίων υπήρχαν 10 και 8 γένη μοναχικών μελισσών αντίστοιχα. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι ο αριθμός των επικονιαστών διαφέρει ανάλογα με τον εποχιακό παράγοντα, με τον μεγαλύτερο αριθμό να εντοπίζεται σε διαφορετικούς μήνες ανάμεσα στις δύο περιοχές. Επίσης, στις δύο περιοχές τα φυτά με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και τα πρώτα σε προτίμηση από τους επικονιαστές ήταν το Sinapis alba και το Glebionis coronaria. Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τη βιοποικιλότητα των μοναχικών μελισσών μεταξύ των δύο περιοχών αν και θα μπορούσαμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα λόγω των διαφορετικών υψομέτρων.
Keywords: Μοναχικές μέλισσες; βιοποικιλότητα; Βάσα Κοιλανίου; Αυδήμου; διαφορετικό υψόμετρο; Solitary bees; biodiversity; Vasa Koilaniou; Avdimou; different altitude