Παιδική και εφηβική κακοποίηση : επιπτώσεις στην υγεία - Βασιλείου, Λουκία (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Το θέμα της παιδικής και εφηβικής κακοποίησης αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, που απασχολεί ιδιαίτερα την κοινωνία και τους ανθρώπους. Σκοπός: Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση έχει σκοπό την διερεύνηση των σωματικών και σεξουαλικών επιπτώσεων της παιδικής και εφηβικής κακοποίησης στην υγεία. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και αγγλικής βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων ( Pubmed, Google Scholar, Cinahl (EBSCO), Scopus) με λέξεις κλειδιά: “child physical abuse”, “child sexual abuse”, “effects of child abuse”, “child maltreatment”, “consequences of sexual abuse”, “consequences of physical abuse”. Οι λέξεις χρησιμοποιήθηκαν με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χρησιμοποιώντας τις λέξεις AND και OR. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 8 μελέτες, κατά την περίοδο 2009-2011, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η παιδική και εφηβική κακοποίηση έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία των ατόμων. Βρέθηκε ότι η σωματική κακοποίηση έχει αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη καρκίνου, ΟΑ, καρδιακών παθήσεων, Διαβήτη Τύπου 2, πεπτικού έλκους, υπέρτασης, ημικρανίας και ινομυωμάτων. Από σεξουαλική κακοποίηση βρέθηκαν διαγνώσεις για Διαβήτη Τύπου 2, υπέρταση και ινομυώματα. Συμπεράσματα: Αν και είναι γνωστές οι επιπτώσεις της παιδικής και εφηβικής κακοποίησης εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για μεγαλύτερες μελέτες ερευνώντας και άλλες πιθανές αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκαλεί η κακοποίηση. Χρειάζονται μελλοντικές έρευνες που να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία αναγνώρισης της κακοποίησης και την σωστή αντιμετώπιση-παρέμβαση. Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο μείζον θέμα της κακοποίησης, εξετάζοντας έτσι με ιδιαίτερη προσοχή το σώμα του παιδιού. Πρέπει να διαπραγματεύονται την παιδική και εφηβική κακοποίηση, αφού αφορά την σωματική και ψυχολογική παραβίαση της ατομικότητας του παιδιού.
Keywords: Σεξουαλική κακοποίηση; Σωματική καοποίηση; Επιπτώσεις; Παιδική ηλικία; Εφηβική ηλικία