Υδατικό αποτύπωμα για παραγωγή κουμανταρίας στο χωριό Γεράσα - Κωνσταντίνου, Γιάννης (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Σήμερα, σε πολλές χώρες στον πλανήτη, τα αποθέματα του νερού εξαντλούνται και η ποιότητα του επιδεινώνεται συνεχώς. Οι έντονες ανησυχίες έφεραν στο προσκήνιο μέσω των Hoekstra και Hung, το υδατικό αποτύπωμα, το οποίο αποτελεί ένα νέο εργαλείο για την αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η διεξαγωγή της έρευνας προϋποθέτει τη συλλογή πληροφοριών που αφορούν την παραγωγή κουμανταρίας στην περιοχή μελέτης, καθώς επίσης και τη γνώση των απαραίτητων κλιματικών παραμέτρων οι οποίες δίνονται από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την εισαγωγή των κλιματικών δεδομένων στο λογισμικό CROPWAT, το οποίο υπολογίζει αρχικά την εξατμισοδιαπνοή αναφοράς χρησιμοποιώντας την εξίσωση Penman-Monteith. Στη συνέχεια, με τη χρήση κατάλληλων φυτικών συντελεστών υπολογίζεται η εξατμισοδιαπνοή καλλιέργειας, ενώ ακολουθεί η εκτίμηση του υδατικού αποτυπώματος, η οποία επιτυγχάνεται μέσω εξισώσεων από τη μεθοδολογία Allen et al. (1998). Ο προσδιορισμός του υδατικού αποτυπώματος αποδίδεται εξολοκλήρου στην μία εκ των τριών συνιστωσών του, την πράσινη. Η μπλε συνιστώσα δε συμβάλλει στον υπολογισμό, εφόσον το 2016, χρονιά κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η έρευνα, δε χρησιμοποιήθηκε ποσότητα αρδευτικού νερού για την παραγωγή. Εξάλλου, η γκρι συνιστώσα δε συμπεριλήφθηκε στον υπολογισμό, θεωρώντας ότι ο όγκος του νερού που υπέστη ρύπανση είναι αμελητέος. Η μη εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος άρδευσης επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα της διαχείρισης των αμπελιών. Το ΥΑ για την παραγωγή κουμανταρίας κατά την περίοδο 2016 ήταν 5,072 m3/L. Η ποσοτικοποίηση του υδατικού αποτυπώματος σε μικρότερο επίπεδο έδειξε ότι για την παραγωγή ενός ποτηριού κουμανταρίας χωρητικότητας 125 ml, χρειάζονται 634L νερού. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με άλλη έρευνα παρόμοιου περιεχομένου συμπεραίνεται ότι παρουσιάζουν αρκετά καλή αξιοπιστία.
Keywords: Υδατικό αποτύπωμα; Εμπόριο εικονικού νερού; Εξατμισοδιαπνοή; Συντελεστές καλλιέργειας Kc; Λογισμικό cropwat; Water footprint; Cropwat software; Evapotranspiration; Virtual water; Crop coefficient Kc