Βελτίωση κατασκευών από φέρουσα τοιχοποιία στο κέντρο της Λεμεσού - Νικολάου, Μάριος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, η οποία έχει γίνει στον κλάδο των Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, περιστρέφεται γύρω από θέματα της φέρουσας τοιχοποιίας όπως είναι ο σχεδιασμός, η σεισμική συμπεριφορά και οι τεχνικές επισκευών και ενισχύσεων με βάση τους ευρωκώδικες. Στη συνέχεια γίνεται μια αναφορά, σε κτίρια τα οποία βρίσκονται εντός της παλιάς πόλεως της Λεμεσού, στα οποία εφαρμόστηκαν ή προτείνονται να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, για βελτίωση της λειτουργικότητας και της αντοχής τους. Αρχικά γίνεται μια σύντομη περιγραφή γενικά, γύρω από τα είδη των φερουσών τοιχοσωμάτων και τοιχοποιιών, την μηχανική της φέρουσας τοιχοποιίας, τα συστήματα της τοιχοποιίας, τις αρχές μόρφωσης των κτιρίων από τοιχοποιία, τον σχεδιασμό των κτιρίων έναντι της σεισμικής συμπεριφοράς και τα μέτρα επισκευών και ενισχύσεων της φέρουσας τοιχοποιίας. Τέλος, παρουσιάζονται μερικά κτίρια που βρίσκονται εντός της παλιάς πόλεως της Λεμεσού, όπου έγιναν ή προτείνονται να γίνουν κάποια μέτρα επισκευών και ενισχύσεων για τον λόγο ότι η περιοχή της Λεμεσού είναι ευάλωτη σε σεισμικές διεγέρσεις.
Keywords: Φέρουσα Τοιχοποιία; Σεισμική Συμπεριφορά; Επισκευές και Ενισχύσεις; Λεμεσός