Θαλάσσιος Χώρος/ Διερεύνηση και Αποτύπωση: Προσδιορισμός Παλιρροιακών Επιπέδων - Danezis, Chris; Nikolaidis, Marios; Pekri, Marina (My University, 2023)
Το υψόμετρο, η κατακόρυφη συνιστώσα στα εθνικά συστήματα αναφοράς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις υδρογραφικές και γεωδαιτικές εργασίες, δεδομένου ότι παρέχει πληροφορίες για τη μορφολογία της φυσικής γήινης επιφάνειας, η οποία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για τη θέση, την κατασκευή και τη λειτουργία κάθε τεχνικού έργου (IOC, 2006; Pugh, 1987; Ντούνης and Δημαράκη, 2006). Ο στόχος των υδρογραφικών – βαθυμετρικών αποτυπώσεων είναι η απεικόνιση της επιφάνειας του βυθού, των ωκεανών, των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών. Στα πεδία εφαρμογής των υδρογραφικών αποτυπώσεων εντάσσονται η ναυτιλία, η ναυσιπλοΐα, τα λιμενικά έργα υποδομής, οι εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου και ο εντοπισμός υποθαλάσσιων ορυκτών πόρων, η ενάλια αρχαιολογία, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και το δίκαιο της θάλασσας (Παλληκάρης, 1988). Συνεπώς, ο ορισμός ενός σύγχρονου υψομετρικού συστήματος αναφοράς το οποίο θα συνδέσει όλες τις τεχνικές και χαρτογραφικές εργασίες με τα βασικά παλιρροιακά επίπεδα, όπως η μέση στάθμη της θάλασσας (ΜΣΘ) και η Κατώτατη Ρηχία (ΚΡ), κρίνεται θεμελιώδης. Στους στόχους του ερευνητικού προγράμματος ΘΑΛ - ΧΩΡ2 συγκαταλέγεται ο προσδιορισμός των παλιρροιακών επιπέδων στην Κύπρο με χρήση μετρήσεων από σύγχρονο εξοπλισμό μέτρησης της στιγμιαίας στάθμης της θάλασσας (ΣΣΘ), δηλαδή παλιρροιογράφους. Οι παλιρροιογραφικοί σταθμοί που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΘΑΛ-ΧΩΡ 2 υλοποιούν το εθνικό δίκτυο παλιρροιογράφων ΠΥΘΕΑΣ. Στο παρόν κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι εργασίες που αφορούν την εκτίμηση των παλιρροιογραφικών επιπέδων, καθώς και την αρμονική ανάλυση της παλίρροιας της Κύπρου.
Marine Space/Exploration and Mapping: Determination of Tidal Levels
Keywords: Προσδιορισμός Παλιρροιακών Επιπέδων; Παλιρροιογράφος; Στάθμη θάλασσας; Παλίρροια