Η χρήση της κοινής νέας ελληνικής από Κυπριόπουλα παιδιά και ενήλικες - Αγαπίου, Χλόη (My University, 2023)
Η γλώσσα και η διάλεκτος αναπόσπαστα, αποτελούν δύο διαφορετικούς και ξεχωριστούς όρους. Επομένως, αυτοί οι όροι αποτελούν έναυσμα για περαιτέρω έρευνα για πολλούς ερευνητές. Είναι γεγονός ότι είναι εξίσου σημαντική η χρήση και των δύο γλωσσικών ποικιλιών, τόσο της γλώσσας όσο και της διαλέκτου, μολονότι ότι αυτοί οι δύο όροι εφαρμόζονται σε διαφορετικές περιπτώσεις, μερικές φορές ξεχωριστά, ή ακόμη και σε συνδυασμό. Αν και υπάρχουν αρκετές μελέτες στη βιβλιογραφία που αφορούν την προτίμηση στον παιδικό πληθυσμό μέσα στο σχολικό πλαίσιο και κάτω από συνθήκες διδασκαλίας των παιδιών στην τάξη, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποια έρευνα η οποία να εστιάζει σε πειραματικό επίπεδο της προτίμησης της γλωσσικής ποικιλίας και της εναλλαγής του κώδικα, στην καθημερινότητα των παιδιών κατά τον αυθόρμητό τους λόγο. Ως εκ τούτου, η παρούσα έρευνα αναλύει και εστιάζεται στην προτίμηση που έχουν, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, όσον αφορά το άκουσμα της γλωσσικής ποικιλίας μέσω ενός προγράμματος στον υπολογιστή. Συμμετείχαν συνολικά 10 παιδιά και 6 ενήλικες. Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται οι έννοιες του λεξιλογίου μέσω κατονομασίας εικόνων και τέλος γίνεται και αναφορά στις κλιτικές αντωνυμίες. Όλα τα προαναφερθέντα, διαφέρουν στην Κυπριακή διάλεκτο και την Κοινή Νέα Ελληνική γλώσσα, γι’ αυτό το λόγο γίνεται και η εξέτασή τους. Έπειτα, γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων των παιδιών σε σχέση με τα αποτελέσματα ομάδας ενηλίκων. Τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν, έχουν μια εναλλαγή στον κώδικα της γλωσσικής ποικιλίας αλλά όχι σε όλους του τομείς.
Keywords: γλωσσική ποικιλία; Κυπριακή διάλεκτος; Κοινή Νέα Ελληνική; προτίμηση; πείραμα; linguistic variety; Cypriot dialect; Standard Modern Greek; preference