Αυτόματο Power Supply εξοικονόμησης ενέργειας (εφαρμογή σε φωτισμό) - Ανδρέου, Δημήτρης; Χαριλάου, Χαράλαμπος (Department of Electrical Engineering, Computer Engineering and Informatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Cyprus, 2021)
Ο κύριος στόχος της εργασίας μας είναι η δημιουργία τροφοδοτικού, το οποίο θα μπορεί να αυξομειώνει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτή τη περίπτωση η εφαρμογή του έγινε σε αυτόματο φωτισμό. Το διαφορετικό σε αυτό το τροφοδοτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του φωτιστικού, όταν θα μειώνεται το ρεύμα για να μειωθεί ο φωτισμός, δεν θα υπάρχει άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, όπως υπήρχε μέχρι τώρα. Ένα τρόπος επίλυσης του προβλήματος αυτού είναι η χρήση των μεθόδων και τεχνικών PWM (Pulse Width Modulation) με τις οποίες θα μεταβάλλουμε τον παλμό στην πηγή ώστε να τροφοδοτεί το κύκλωμα μόνο με την κατάλληλη τάση χωρίς να υπάρχουν απώλειες (μηδαμινές). Το νέο τροφοδοτικό αρχικά θα μελετηθεί και δημιουργηθεί σε θεωρητικό βαθμό. Τέλος, το κύκλωμα αφού έχει επιβεβαιωθεί ότι λειτουργά σωστά μέσα από το θεωρία θα κατασκευαστεί και θα μπορεί να ελεγχθεί σε πραγματικές συνθήκες. Το κύκλωμα αυτό θα διαφέρει από άλλα παρόμοια διότι σε αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιεί PWM για εξοικονόμηση ενέργειας ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει αισθητήρας φωτός ο οποίος θα ρυθμίζει την ένταση του φωτός στο δωμάτιο. Ενώ στα περισσότερα κυκλώματα δεν υπάρχει ρυθμιζόμενη ένταση φωτός η αυτό γίνεται χειροκίνητα και κάποιο ποσοστό ενέργειας καταναλώνεται ως θερμότητα από τις αντιστάσεις. Τα κύρια αποτελέσματα που αναμένονται από την εργασία αυτή είναι η πετυχημένη μείωση σπατάλης ενέργειας, με αποτέλεσμα η αντικατάσταση των παρόντων αυτόματων συστημάτων μείωσης φωτισμού.
Keywords: Σήμα PWM; Εξοικονόμηση Ενέργειας; Αισθητήρας Φωτός; PWM; Light sensor; Energy Saving