Βιβλιογραφική Ανασκόπηση των μεθόδων παραγωγής υδρογόνου και οι εφαρμογές του - Βραχνού, Γιάννης (Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η επιστημονική κοινότητα ανά το παγκόσμιο, παραθέτει τις ανησυχίες της και τις πιθανές συνέπειες στο περιβάλλον που ζούμε λόγω της αλόγιστης ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας, η αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών, η απερήμωση (λόγω της ξηρασίας), η διαβρωτική όξινη βροχή και η ταχεία τήξη των πάγων είναι μερικές από τις τραγικές συνέπειες της απερίσκεπτης ανθρώπινης συμπεριφοράς και δραστηριότητας. Ο κύριος λόγος φαίνεται να είναι η ανεξέλεγκτη χρήση ορυκτών καυσίμων, η οποία θεωρείται ως η πιο απλή και οικονομικά χαμηλή λύση για την κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών. Στα τέλη του 1973, με την ενεργειακή κρίση να επηρεάζει τον οικονομικό τομέα κυρίως, διαπιστώθηκε πως τα αποθέματα πετρελαίου στο φλοιό της Γης δεν θα υπάρχουν επ’ αόριστο και η εξόρυξή του θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης είναι η αφύπνιση των επιστημόνων για έρευνα σε εναλλακτικές μεθόδους ενέργειας και η εφαρμογή τους για ελαχιστοποίηση των ρύπων. Η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα αναζητεί απεγνωσμένα εναλλακτικές λύσεις για παραγωγή ενέργειας με μηδενική χρήση ορυκτών καύσιμων και συγκλίνει σχεδόν ομόφωνα πως η «οικονομία του υδρογόνου» μπορεί να διαδεχθεί με επιτυχία τα ορυκτά καύσιμα. Από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν και εφαρμογές που υλοποιήθηκαν διαπιστώθηκε πως το στοιχείο του υδρογόνου τείνει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του μέλλοντος. Μία από τις εφαρμογές του υδρογόνου στην παραγωγή ενέργειας αποτελεί η άμεση χρήση του ως κύριο καύσιμο στις μηχανές εσωτερικής καύσης σε μηχανοκίνητα οχήματα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη λειτουργία συστημάτων κυψελών καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με το οποίο τροφοδοτούνται οι ηλεκτρικοί κινητήρες.
Keywords: υδρογόνο; ηλεκτρόλυση; πράσινη ενέργεια; ηλεκτρολυτικά κελιά; hydrogen; electrolysis; electrolytic cells; green energy