Ο φόβος των φοιτητριών νοσηλευτικής για το φυσιολογικό τοκετό στην Κύπρο - Σοφοκλέους, Μαρία (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Ο φόβος που σχετίζεται με το τοκετό είναι ένα κοινό ψυχολογικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο επιπολασμός του έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Σκοπός: Η διερεύνηση του φόβου τον φοιτητριών νοσηλευτικής για τον φυσιολογικό τοκετό και η διερεύνηση της συσχέτισης του φόβου με συγκεκριμένους δημογραφικούς παράγοντες. Μέθοδος: Διεξάχθηκε περιγραφική - συγχρονική μελέτη κατά την χρονική περίοδο 1/11/2019-13/11/2019, κατά την οποία συλλέχθηκαν 171 ερωτηματολόγια από το σύνολο των 222 φοιτητριών νοσηλευτικής που φοιτούν σε ένα πανεπιστήμιο στην Κύπρο (ποσοστό ανταπόκρισης 77%). Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το δομημένο αυτόσυμπληρωμένο, ανώνυμο ερωτηματολόγιο Chlldbinh Am aides Questionnaire (CAQ). Αποτελέσματα: Οι περισσότερες φοιτήτριες (~50%) που συμμετείχαν στην μελέτη παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα φόβου με βαθμολογία <32 (16 - 64 range) και ένα σημαντικό ποσοστό (~43%) παρουσιάζουν μέτρια επίπεδα με βαθμολογία από 33 - 48 (16 - 64 range). Ο συχνότερος φόβος που αντιμετωπίζουν είναι ο φόβος ότι θα τραυματιστούν στον κόλπο κατά τη διάρκεια του τοκετού (20.1%). Οι φοιτήτριες που δεν έχουν διδαχθεί το μάθημα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας φαίνεται να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα φόβου από αυτές που το έχουν διδαχθεί, αλλά η διαφορά αυτή βρέθηκε οριακά στατιστικά σημαντική (Μέση τιμή = 32.7, ΤΑ 8.1, Εύρος 16 - 64 έναντι Μέση τιμή = 30.1, Τ.Α 7.1. Εύρος 16 - 64). Συμπέρασμα: θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να δοθεί περισσότερη έμφαση στην εκπαίδευση των φοιτητριών Νοσηλευτικής στο φυσιολογικό τοκετό, να δοθούν ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με το παρόν θέμα, να γίνει ενδυνάμωση των φοιτητριών μέσω παρακολούθησης μαθημάτων ψυχοπροφύλαξης στο νοσοκομείο, να υπάρχει συνεχής επιμόρφωση και υποστήριξη από τα συστήματα υγείας και να γίνει ενσωμάτωση μαθημάτων αγωγής υγείας στα σχολεία.
Keywords: Φόβος γέννησης παιδιού; Φόνος γέννας; Γυναίκες; Φοιτήτριες; Fear of childbirth; Fear of birth; Women; Female; Woman; Females; Students