Ανασκοπική μελέτη διερεύνησης των γνώσεων φοιτητών νοσηλευτικής στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση - Γρηγορίου, Αγγελική (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η καρδιακή ανακοπή είναι ένα συχνό φαινόμενο τόσο ενδονοσοκομειακά όσο και εξωνοσοκομειακά. Οι νοσηλευτές συνήθως είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται μία ανακοπή και παρέχουν ΚΑΡΠΑ στον ασθενή. Σκοπός: Η διερεύνηση της γνώσης των φοιτητών νοσηλευτικής σχετικά με την ΚΑΡΠΑ καθώς και των παρεμβάσεων που έχουν επιρροή στα παραπάνω, ακόμη και σε βάθος χρόνου. Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική αναζήτηση της βιβλιογραφίας, χωρίς χρονικό περιορισμό και με συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά στις βάσεις δεδομένων PubMed, Cinahl και Google Scholar. Οι μελέτες επιλέχθηκαν σύμφωνα με προκαθορισμένα κριτήρια ένταξης/αποκλεισμού. Αποτελέσματα: Συμπεριλήφθηκαν 7 μελέτες και τα κυριότερα ευρήματα ήταν: α) χαμηλό επίπεδο γνώσεων σχετικά με την ΚΑΡΠΑ, β) όπου χρησιμοποιήθηκαν παρεμβάσεις, αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά τα ποσοστά γνώσης των φοιτητών, γ) η γνώση σε βάθος χρόνου αλλοιώνεται. Συμπεράσματα: Ο μικρός αριθμός των μελετών καθώς και η ύπαρξη μεθοδολογικών περιορισμών που σχετίζονται με τη δειγματοληψία και τον αριθμό των συμμετεχόντων σε ορισμένες μελέτες δυσκολεύουν τη γενίκευση των αποτελεσμάτων. Παρόλα αυτά καταδεικνύεται η ανάγκη συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των φοιτητών νοσηλευτικής στην ΚΑΡΠΑ καθώς και διεξαγωγής περισσότερων μελετών.
Keywords: Νοσηλευτική; Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση; Φοιτητές και Γνώση; Nursing; Cardiopulmonary resuscitation; Students and Knowledge