Εκτίμηση επικινδυνότητας των UNESCO μνημείων της Κύπρου μέσω μεθόδων Γεωπληροφορικής - Σιλβέστρου, Αθηνά (My University, 2019)
Στην παρούσα μελέτη, ακολουθήθηκε ένα σύμπλεγμα μεθοδολογιών οι οποίες συνδυάστηκαν με σκοπό να δώσουν μία σύγχρονη, οικονομική και μη καταστρεπτική πρόταση στον τομέα διαφύλαξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εργασία χωρίζεται σε 3 κυρίως μεθοδολογίες. Αρχικά είναι η συμπλήρωση των πινάκων πολυκριτηριακής ανάλυσης και η υπόδειξη του πιο κρίσιμου παράγοντα από τον οποίο κινδυνεύει το κάθε μνημείο Unesco της Κύπρου. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 7 γεωφυσικοί κίνδυνοι οι οποίοι, μετά από τη συλλογή και τη μελέτη πληθώρας δεδομένων, όπως φωτογραφικό υλικό από επί τόπου επίσκεψη στις περιοχές μελέτης, στατιστικών στοιχείων, θεματικών χαρτών κ.α, αξιολογήθηκαν ως προς την επικινδυνότητά τους, προς τα μνημεία. Στη συνέχεια, με στόχο την πιο λεπτομερή παρατήρηση των μνημείων, πραγματοποιήθηκε η μέθοδος της φωτογραμμετρίας και η παραγωγή φωτογραμμετρικών προϊόντων, για ένα εκ των μνημείων που μελετήθηκαν. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία, μπορεί να συνεισφέρει είτε στη διαδικασία απόφασης για τα βάρη που θα δοθούν στους παράγοντες της πολυκριτηριακής ανάλυσης, είτε ως διαδικασία επαλήθευσης του αποτελέσματός της Τέλος, θέλοντας να προσφερθεί μεγαλύτερη προσιτότητα στην τελευταία μεθοδολογία - της φωτογραμμετρίας- πραγματοποιήθηκε μία έρευνα προκειμένου να εξευρεθούν ανοιχτά λογισμικά, τα οποία μπορούν να δώσουν φωτογραμμετρικά προϊόντα με ικανοποιητική ακρίβεια. Η πρώτη μεθοδολογία, υπέδειξε ως τους πιο κρίσιμους κινδύνους την κατολίσθηση, τη φωτιά και το σεισμό για τις βυζαντινές εκκλησίες, την κατολίσθηση για την Χοιροκοιτία και τη διάβρωση για τα μνημεία της Πάφου. Η δεύτερη μεθοδολογία φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη ως συμπληρωματική διαδικασία της πολυκριτηριακής ανάλυσης, αφού έδωσε την δυνατότητα για λεπτομερή παρατήρηση και κατανόηση των χαρακτηριστικών της περιοχής μελέτης. Το αποτέλεσμα από την έρευνα που διεξήχθη ως προς της εύρεση ανοιχτών φωτογραμμετρικών λογισμικών, ήταν αρκετά ικανοποιητικό αφού εξευρέθηκαν χρήσιμα και πολύ εύχρηστα εργαλεία παραγωγής φωτογραμμετρικών προϊόντων.
Keywords: Πολυκριτηριακή ανάλυση; UNESCO; Προστασία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς; Χοιροκοιτία; Drone; Ψηφιακό μοντέλο εδάφους; Ανοιχτά φωτογραμμετρικά λογισμικά; Analytical Hierarchical Process; UNESCO; Preservation of monuments; Choirokoitia; Drone; Digital elevation model; Open source photogrammetric software