Κατασκευαστικά σχέδια, τυπικές λεπτομέρειες, ειδικοί κανόνες και χρησιμότητα - Χατζημάρκου, Κωνσταντίνος (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Στην παρακάτω πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται οι βασικές απαιτήσεις και πληροφορίες που χρειάζονται για την δημιουργία κατασκευαστικών σχεδίων και τυπικών λεπτομερειών για την ανέγερση μιας δομής απο οπλισμένο σκυρόδεμα. Γίνεται αναφορά σε σημεία που χρήζουν απαραίτητής προσοχής για την ανάπτυξη των κατασκευαστικών σχεδίων και συνεπώς του τρόπου όπλισης των μελών. Επίσης γίνεται χρήση απλοποιημένων μεθόδων που καλύπτουν τις ανάγκες των κωδίκων και παρουσιάζονται παραδείγματα τυπικών λεπτομερειών και σχεδίων που αφορούν πραγματική κατασκευή δομημάτων απο οπλισμένο σκυρόδεμα. Δίνεται έμφαση επίσης στην παρούσα πτυχιακή εργασία η πλήρης διάταξη των οπλισμών ανά δομικό μέλος και αναφορά σε ειδικούς κανόνες όπλισης των μελών με βάση τους Ευρωκώδικες. Πέρα απο την μελέτη ενός κτηρίου το έργο του μηχανικού δεν σταματάει εκεί εφόσον η τελική τοποθέτηση του οπλισμού θα καθορίσει την τελική συμπεριφορά του κτηρίου.
Keywords: Κατασκευαστικά σχέδια; Τυπικές λεπτομέρειες; Οπλισμένο σκυρόδεμα; Μάτιση; Αγκύρωση; Επικάλυψη; Λυγισμός οπλισμού; Construction drawings; Typical details; Lapping; Anchorage length; Cover; Reinforced concrete; Bar bending