Γήρανση δειγμάτων ασφάλτου - Γεωργίου, Σάββας (q, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα την «Γήρανση Δειγμάτων Ασφάλτου» και έχει διεξαχθεί στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του κλάδου Πολιτικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στη μελέτη υπάρχουν πέντε ενότητες όπου γίνεται ανάλυση του θέματος βάση εργαστηριακών ερευνών σχετικά με την επίδραση του χρόνου πάνω σε ασφαλτικά μίγματα. Αρχικά αναφέρεται στο οδόστρωμα και στην ανάλυση βασικών εννοιών όπως η σύνθεση οδοστρώματος υπέδαφος, τα διάφορα είδη της στρώσης και τη δομή του. Στην συνέχεια στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται οι βασικοί παράγοντες της γήρανσης και από που προέρχεται. Συγκεκριμένα γίνεται ανάλυση της μεθόδου PAV όπου είναι μια εργαστηριακή μέθοδος μακροπρόθεσμης γήρανσης. Στην τρίτη ενότητα γίνεται περιγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν τον σχεδιασμό εύκαμπτων οδοστρωμάτων δηλαδή οι κλιματολογικές συνθήκες, το κυκλοφοριακό φόρτο, και τα χαρακτηριστικά υπεδάφους. Ακολούθως, η τέταρτη ενότητα αναφέρεται στο τμήμα δημοσίων έργων και τονίζονται οι μέθοδοι διαστασιολόγισης. Δίνεται έμφαση στους τρεις τύπους οδοστρώματος δηλαδή στο NP1, NP2, και NP3. Στην Πέμπτη και τελευταία ενότητα παρουσιάζονται γραφικά τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από τις μελέτες του Τμήματος των Δημοσίων Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σκοπός, λοιπόν της μελέτης, είναι να στοχεύουμε στην μακροπρόθεσμη γήρανση της ασφάλτου που αυτό θα το πετύχουμε με τις διάφορες μελέτες από όλη την Κύπρο και στην σωστή διαστασιολόγιση οδοστρώματος.
Keywords: Εύκαμπτο οδόστρωμα; Ασφαλτικό δείγμα; Διαστασιολόγιση οδοστρώματος; Μακροπρόθεσμη γήρανση; Flexible roadway; Asphalt sample; Pavement dimensioning; Long-term aging