Η επίδραση των μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων κατά την διάρκεια του τοκετού - Χριστοδούλου, Νικολέττα (My University, 2023)
Ο πόνος που βιώνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι ένα πολύπλοκο, πολυδιάστατο, υποκειμενικό φαινόμενο που προκαλέσει εξαίρετο βαθμό ανησυχίας τόσο για τη μέλλουσα μητέρα όσο και στην οικογένειά της, στους παρώχους υγειονομικής περίθαλψης και στα συστήματα υγείας γενικότερα. Ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών και μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων είναι διαθέσιμο για την ανακούφιση του πόνου στον τοκετό. Η χρήση φαρμακολογικών παρεμβάσεων για τη διαχείριση του πόνου του τοκετού προσφέρει αποτελεσματικότητα στη μείωση του πόνου στις μέλλουσες μητέρες. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά είναι δαπανηρή και σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο στην μέλλουσα γυναίκα όσο και στο νεογνό. Οι μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις υπόσχονται μείωση του πόνου του τοκετού, με ελάχιστη ή καθόλου βλάβη στο μητέρα, στο έμβρυο, στην πρόοδο του τοκετού και είναι απλές και οικονομικά αποδεκτές.
Keywords: Effects; Non- pharmacological interventions; Childbirth