Επιτυχημένες κυήσεις σε γυναίκες με ατρησία τριγλώχινας, μετρά από χειρουργική επέμβαση fontan - Κυριάκου, Στέλλα (q, 2021)
Εισαγωγή: Η ατρησία τριγλώχινας είναι μια ασυνήθιστη μορφή συγγενείς καρδιοπάθειας και ένα μέρος του πληθυσμού που προσβάλλει είναι γυναίκες. Αυτές οι γυναίκες πλέον φτάνουν σε αναπαραγωγική ηλικία και έχουν την ανάγκη και το δικαίωμα να τεκνοποιήσουν. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση του κατά πόσο είναι επιτυχείς οι κυήσεις σε γυναίκες με ατρησία τριγλώχινας που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση fontan, πόσο ασφαλές είναι για τις ίδιες μια κύηση και ποιες επιπλοκές και κινδύνους διατρέχουν. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και αγγλικής βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (PubMed, CI-NAHL,Scopus) με λέξεις κλειδιά (tricuspid atresia) και (fontan procedure ή fontan operation) και (pregnancy) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 5 έρευνες, κατά την περίοδο 2006-2019, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως στις γυναίκες με ατρησία τριγλώχινας βαλβίδας η επιτυχία κύησης βρίσκεται σε μικρότερο ποσοστό από ότι η αποτυχία. Επίσης, η συχνότητα των αποβολών σε αυτό τον πληθυσμό των επιτόκων είναι υψηλή και η πλειοψηφία των τοκετών γίνεται πρόωρα γύρω στις 37 βδομάδες κύησης και κατά το 50% γίνεται με καισσαρική τομή. Οι κυριότερες επιπλοκές που εμφανίζονται σε αυτό τον πληθυσμό είναι οι αρρυθμίες και η καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς εμφανίζονται και άλλες όχι τόσο συχνές επιπλοκές όπως είναι η προεκλαμψία, η υπέρταση κύησης, η αιμορραγία, κ.α. Συμπεράσματα: Παρόλο που τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι αποθαρρυντικά για τις γυναίκες με ατρησία τριγλώχινας βαλβίδας, απαιτείται περαιτέρω έρευνα και σύγκριση με τον γενικόπληθυσμό για να μπορέσουμε να έχουμε πιο έγκυρα αποτελέσματα και να ξεκαθαρίσουμε εάν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά αυτού του πληθυσμού με τον γενικό πληθυσμό.
Keywords: Ατρησία τριγλώχινας; Διαδικασία fontan; Λειτουργία fontan; Εγκυμοσύνη; Tricuspid atresia; Fontan procedure; Fontan operation; Pregnancy